dimarts, 29 de gener del 2019

Un testimoni confirma que la policia espanyola va visitar tres cops l’ex-imam de Ripoll abans del 17-A



PAÍS - PRINCIPAT







Hamdi Barbach, secretari de la mesquita Annour de Ripoll, parla d’Es-Satti a la comissió parlamentària 
















Per: Redacció 

29.01.2019  13:38






La policia espanyola va visitar tres vegades Abdelbaki es-Satti, l’ex-imam de Ripoll considerat el cervell del grup que va cometre els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Ho va avançar VilaWeb i avui ho ha manifestat públicament Hamid Barbach, secretari de la comunitat islàmica Annour de Ripoll, a la comissió d’investigació del parlament sobre aquells atemptats. Segons Barbach, en la tercera visita de la policia, van trucar des d’un número ocult i van avisar que farien un escorcoll a l’entitat. L’última visita va ser tan sols un mes abans del 17-A.



Segons la informació de què disposa VilaWeb, el juliol del 2017, funcionaris de la policia espanyola van fer aquesta tercera visita i van demanar si hi havia hagut cap canvi en l’organigrama de l’oratori. Els van respondre que Es-Satti havia estat acomiadat i que havia dit que se n’anava al Marroc. Els policies espanyols no van fer cap comentari. 



Sabien que havia fugit. Posteriorment, el govern espanyol va reconèixer que Es-Satti era confident de la policia espanyola de feia anys.






El rastre d’una dècada

 

Es-Satti ja havia aparegut al sumari de l’anomenada operació Chacal, en què el gener del 2006 hi va haver cinc detinguts acusats d’haver reclutat mujahidins a Vilanova i la Geltrú per enviar-los a l’Irac. Una setmana després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, els sindicats de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, SUP i AUGC es van arribar a queixar que no s’hagués comunicat aquesta informació a les autoritats catalanes tot i tenir-la el Ministeri d’Interior i, per tant, la policia espanyola.



Però el control d’Es-Satti ve d’abans: uns documents del jutge de l’Audiència espanyola Fernando Grande-Marlaska, publicats pel diari ABC el mes d’agost del 2017, revelaven que la policia va demanar el 2005 d’intervenir el seu telèfon per presumptes activitats de suport a gihadistes. I el jutge hi va accedir, perquè sospitava que treballava per al-Qaida.



Marlaska deia que Es-Satti podia ‘actuar com a mitjancer a l’hora de donar suport logístic per a xarxes terroristes’.



La policia judicial espanyola sospitava que Abdelbaki es-Satti tenia vincles amb Ansar al-Islam i el Grup Islàmic Combatent Marroquí, responsable de l’atemptat de l’11-M del 2004, a qui donava suport logístic. Segons els documents que la policia va fer arribar al jutge Marlaska, arran dels atemptats contra la Casa d’Espanya de Casablanca del 2003, que van causar quaranta-cinc morts, es va començar a seguir uns individus com a presumptes responsables dels atacs i que havien arribat a l’estat espanyol procedents de Síria. Seguint-ne el rastre, van topar amb Es-Satti, que els donava cobertura.



Així, doncs, La policia espanyola va seguir el rastre d’Es-Satti durant més d’una dècada, fins a fer-lo confident. I va controlar-ne els moviments quan ja era imam a Ripoll, poc abans dels atemptats.








ENLLAÇ NOTÍCIA :