dilluns, 17 de desembre del 2018

Un alemany fa 15 dies que fa vaga de fam en solidaritat amb els presos



PRESOS POLÍTICS







Cèlia Forment
Foto: Uwe P. Tesch
Barcelona. Dilluns, 17 de desembre de 2018
















Es troba bé perquè les seves conviccions son fermes i beu, com a mínim, 4 litres d'aigua al dia. Uwe P.Tesch és alemany, viu a Stuttgart i fa 15 dies que fa vaga de fam per solidaritzar-se amb els presos polítics de Lledoners. No va haver de pensar-s'ho gaire, "sumar-me a la vaga de fam va ser una decisió consolidada però espontània", explica a El Nacional.



Les raons principals de la seva vaga de fam son tres. La primera, és denunciar la "total injustícia que reben els polítics catalans des de Madrid". Segons explica, per més que ha analitzat la situació del judici de l'1-O ningú li ha sabut explicar exactament perquè els líders independentistes fa més d'un any que estan en presó preventiva. "És evident que s'està patint una vulneració dels drets humans", valora. I afegeix: "La qüestió catalana ja no és només una qüestió d'indepèndència, és sobre els valors i drets fonamentals".






Uwe P.Tesch






La segona raó que l'ha motivat a fer vaga de fam, és la profunda decepció cap a l'stablishment de la Unió Europea. "Deprecio sincerament que des dels estàndards establerts a la UE es parli sempre dels valors d'Europa i del benestar dels ciutadans europeus, i que, en aquest cas, els líders europeus hagin tancat els ulls i les orelles mentre es pregunten perquè l'extremadreta creix al continent".



Per a Tesch, "és molt fàcil veure que això és una injustícia total". Compara la situació amb el procés d'independència de Kosovo pel qual la UE va aplanar els tràmits, "i no passa el mateix amb Catalunya tot i que el suport i la base social que ho demana son majoritàries".














El tercer motiu és el personal. Des de petit ha tingut un vincle amb Catalunya i ha estat sempre molt interessat en l'actualitat políticosocial del país. Els seus pares tenien una casa a Begur, a la Costa Brava, i cada estiu de la seva infantesa hi passava set setmanes.


"Catalunya també son les meves arrels", explica Tesch. Les vacances van
proporcionar-li bones amistats que actualment manté i viatja sovint a visitar-les. Passa caps de setmana a Barcelona i a Mataró, entre d'altres escapades. De fet, Tesch recorda que l'estiu del 2018, durant els dies que era a Catalunya recorda un cert desencisament per part de la gent, cosa que li va "saber molt greu". Per el 21-D, però, percep que la ciutadania catalana "tornarà a reivindicar els seus drets".



La decisió de fer vaga de fam

 

Un dels moments que més va marcar Tesch dels anys de "procés independentista" va ser la detenció de Puigdemont a la frontera d'Alemanya quan tornava de Dinamarca i va ser traslladat a la presó de Neumünster. "Des de llavors, escriure, discutir sobre política i les xarxes socials no m'han semblat suficients". Tenir "polítics legítims a l'exili i empresonats" és del pitjor que pot passar en una democràcia, per a Tesch i "fer una vaga de fam em va semblar l'acció més eficaç per enviar-los una senyal".



Poca cosa podia fer des d'Alemanya, argumenta, i al saber que els presos polítics havien decidit fer una vaga de fam "els volia expressar que no estan sols a Europa". "Només hi ha dues coses reivindicatives que un intern pot fer des de la presó, una és una vaga de fam, i l'altra treure's la vida", relata Tesch. Que hagin decidit fer la primera "és molt greu i perillós perquè està en joc la seva pròpia salut", reflexiona.



Tesch va començar la vaga de fam el 3 de desembre, dos dies després de Jordi Turull i Jordi Sànchez i un dia abans que Joaquim Forn i Josep Rull. Tesch no ha deixat de treballar tot i no menjar i ho fa des de casa. Té una publicació esportiva digital, i durant el dia escriu des de la seva oficina. "Els tres primers dies van ser difícils, em feia molt mal el cap i em costava concentrar-me". Tot i així, a partir de la primera setmana el seu cos es va anar adaptant a la nova situació i ara "se sent fort i amb les idees clares".





Uwe P.Tesch








Això sí, quan prepara l'esmorzar als seus fills de 13 i 16 anys, se'n va al despatx per no ser-hi present mentre se'l mengen. Fa el mateix amb la resta d'àpats. Tesch beu, com a mínim, 4 litres d'aigua al dia, i una vegada al matí i una al vespre també hi veu te. Puntualment, dissol al got d'aigua una mena de sopa alemanya que li aporta minerals.



Internacionalització de la vaga de fam

 

Amb la vaga de fam, Tesch espera també "ajudar a internacionalitzar la causa". Considera que a Alemanya, els mitjans de comunicació no s'han fet el ressò suficient de la situació que viuen els presos polítics. "Per ara, he aconseguit conscienciar la meva dona i els meus dos fills, així com el meu entorn més proper", epxlica, tot i que creu que a Europa encara ha d'aprofundir molt més en la causa catalana.



La vaga de fam de l'alemany Uwe P.Tesch té, per ara, data límit. Serà aquest divendres, 21 de desembre, després de 19 dies sense menjar. Espera, sincerament, "que els presos de Lledoners l'aturin aviat perquè voldrà dir que s'ha escoltat el seu reclam". Si això no passa i els presos polítics decidieixen continuar-la per Nadal, Tesch no descarta fer com ells.








Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/alemany-vaga-fam-solidaritat-presos_335844_102.html