dimecres, 19 de desembre del 2018

Torra i Sánchez encapçalaran una reunió entre governs demà a les sis al palau de Pedralbes




PAÍS - PRINCIPAT







Hi haurà una reunió entre tres consellers i tres ministres· Torra vol que es parli de presos polítics i d'autodeterminació 

















19.12.2018  11:49





El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran demà a les sis de la tarda al palau de Pedralbes de Barcelona, segons que han confirmat fonts del govern català, que dóna per fet que a la reunió hi haurà també tres consellers i tres ministres espanyols i que, abans o després de la trobada, tots dos presidents se saludaran a banda. Serà abans del sopar de Foment del Treball al qual assistiran Sánchez i diversos ministres. Al vespre, davant l’hotel barceloní on es farà l’acte empresarial, començaran les protestes convocades per diverses entitats i organitzacions contra la reunió de divendres del govern espanyol a la Llotja de Mar de Barcelona.



El format de la reunió ha estat molt discutit per la rellevància política que tindrà, fins al punt que tots dos governs posen l’accent en la fotografia que més els pot convenir: la dels dos presidents o la de les cúpules reduïdes dels dos governs. Per fonts de la Generalitat, poden ser uns minuts de cortesia de reunió entre tots dos presidents; per l’executiu espanyol, són el cara a cara que la Moncloa cercava des del primer moment. Ho ha dit la
vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo, en unes declaracions als passadissos del congrés. De fet, Calvo ha negat que hi hagi cap cimera de governs sinó una trobada de presidents paral·lela a la reunió de ministres i consellers.



Torra vol que, amb Pedro Sánchez, es parli de presos polítics i del dret d’autodeterminació. Durant la sessió de control al govern, Torra ha dit que la reunió de demà podia ser una oportunitat per a parlar dels grans consensos que hi ha a la societat catalana, entre els quals, ha defensat, hi ha el refús a la monarquia espanyola com a institució pròpia, la defensa de l’escola catalana i l’oposició a l’aplicació de l’article 155.



Torra esmentava així els temes que pretén que s’incloguin en l’ordre del dia de la reunió de demà a Barcelona.



Tanmateix, Torra no es tanca a abordar-hi més qüestions que proposi Sánchez. Els dos governs negocien encara l’ordre del dia de la reunió. ‘És més necessari que mai que aquest diàleg sigui sincer, honest i realment efectiu’, ha dit al parlament, en resposta a una pregunta del PSC. Miquel Iceta li havia demanat que es fes una reunió presidencial i que es mantingués la represa de la relació institucional entre tots dos executius.



La segona reunió de l’Espai de Diàleg, el 8 de febrer


Els comuns han demanat a Torra que també parli amb Sánchez de les demandes socials que han fet els sindicats al govern aquestes darreres setmanes. Torra ha recollit el guant i també ha anunciat que el 8 de febrer es farà la segona reunió de l’Espai de Diàleg, per perseverar en l’intent d’arribar a consensos amb els grups parlamentaris catalans. A la primera reunió, tanmateix, només hi van assistir els comuns i el PSC, a banda dels dos socis de govern.








Enllaç notícia :