dimecres, 5 de desembre del 2018

ERC i el PDECat s’espolsen el ‘xantatge’ de Sánchez amb el pressupost



PAÍS - PRINCIPAT







No el negociaran si el PSOE no aborda el conflicte polític

















05.12.2018  14:05





ERC i el PDECat intenten treure’s de sobre la pressió de Pedro Sánchez perquè li facilitin l’aprovació del pressupost espanyol. Els dos partits han aclarit que no rebaixaran les condicions per a negociar després de l’entrada de Vox al parlament andalús i de la determinació del president espanyol de presentar els comptes al gener per intentar garantir així l’estabilitat del seu govern.



‘No acceptarem cap mena de xantatge sobre el pressupost’, ha afirmat el vicepresident del govern, Pere Aragonès. En una entrevista a Ràdio 4, el també adjunt a la presidència d’ERC ha afegit que Catalunya ja pateix la presència de l’extrema dreta. ‘Vox demana 72 anys de presó per a Oriol Junqueras’, ha recordat, fent referència a l’acusació popular que exerceix el partit en el procés judicial contra els presos polítics i la resta d’encausats per l’1-O.



El portaveu ajunt d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, ha llançat el mateix missatge: ‘Demanem la llibertat de les persones segrestades, que pugui tornar la gent exiliada i que s’obri un debat sobre l’autodeterminació’. El diputat del PDECat Ferran Bel també s’ha ratificat en ‘el mateix no rotund’ que mantenien i només s’ha obert a negociar si el PSOE fa una proposta per resoldre el conflicte polític català. ‘Si hi ha proposta i
entenem que és raonable encara que no estigui tancada, podríem negociar pressupostos, però si no n’hi ha o és simplement un nou Estatut aquesta història ja la coneixem’, ha dit. Sánchez, però, no ha mogut fitxa respecte a Catalunya i confia que els independentistes acabin donant suport als comptes per a evitar unes eleccions anticipades que podrien obrir les portes del congrés espanyol a Vox i a la formació d’un govern decantat cap a l’extrema dreta que sigui encara més bel·ligerant amb l’independentisme.



El PSOE no ha estat l’únic que ha redoblat la pressió sobre els partits independentistes en les darreres hores. El líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha demanat ‘alçada de mires’ a ERC i al PDECat. En una entrevista a TVE, Iglesias ha admès que el PSOE no ha avançat en el diàleg per a resoldre el conflicte polític però ha defensat que les dues qüestions s’haurien de desvincular, tenint en compte les mesures socials que incorpora el pressupost acordades pels socialistes espanyols i Podem. Podem fa temps que es prepara per a un possible avançament electoral, i s’hi vol presentar posant en valor l’esforç que ha fet el partit per negociar uns comptes amb Sánchez i per intentar aconseguir l’aval dels partits independentistes mantenint contactes amb Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. La pressió sobre ERC i el PDECat es produeix en un context complex per a l’independentisme, enmig de la vaga de fam que fan els quatre presos polítics de JxCat, dels dejunis col·lectius convocats, i davant de la proximitat d’un judici que remourà les bases i l’electorat sobiranista.



La relació entre el govern de la Generalitat i l’executiu espanyol, a més, passa per un moment especialment complicat per la reunió que el consell de ministres farà a Barcelona el dia 21. La portaveu del govern, Elsa Artadi, va assenyalar ahir que la reunió és una ‘provocació’ tenint en compte que farà un any de les eleccions convocades per Mariano Rajoy, guanyades per l’independentisme però sense que s’hagin pogut implementar els resultats per les intervencions del jutge Pablo Llarena. El govern espanyol refusa reunir-se en peu d’igualtat amb el govern català i Quim Torra tampoc no vol veure’s amb Sánchez aquell dia. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el trasllat del consell de ministres és un ‘gest buit’ i no anirà a rebre els membres del govern espanyol a l’aeroport com ho volia la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. ‘No sóc aquí per donar la maneta a l’aeroport’, ha sentenciat en declaracions a Catalunya Ràdio.








Enllaç notícia :