divendres, 30 de novembre del 2018

Torra planta Felip VI i Sánchez en els actes pels 40 anys de la Constitució



CONTITUCIÓ ESPANYOLA







Ho ha comunicat per carta al Congrés, al Senat i a la delegació del govern espanyo la Catalunya








per Redacció, 30 de novembre de 2018 a les 12:33







Quim Torra i Pedro Sánchez a la Moncloa | Govern








El president de la Generalitat, Quim Torra, plantarà Felip VI i Pedro Sánchez en els actes de commemoració dels 40 anys de la Constitució. Així ho ha comunicat a través d'una carta que ha enviat al Congrés, al Senat i a la delegació del govern espanyol a Catalunya. Torra rebutja la invitació perquè considera que l'aniversari de la Carta Magna "no és cap motiu de celebració a Catalunya".



 


A la carta el president assegura que ja fa anys que la Constitució "s'ha convertit en una presó per a la llibertat d'expressió i la capacitat de decisió dels ciutadans". "Enlloc de fer-ne una interpretació oberta, moderna i flexible, l'estat espanyol n'ha fet una interpretació restrictiva tacada, antiga i perpetuadora d'injustícies", diu Torra.




També lamenta que des del govern espanyol no s'abordi políticament el conflicte polític que viu l'Estat. "Lluny de tot això, la Constitució s'ha utilitzat com una arma llancívola i
com una gàbia", diu la carta. Així mateix, el president afirma que la Constitució va néixer "de la transició del franquisme" i que aquest encara perviu.




En l'anterior legislatura, Carles Puigdemont tampoc va assistir a aquests actes, ni tampoc ho va fer Artur Mas en els seus últims anys al capdavant del Govern.




Els comuns es desmarquen de Podem



A més dels independentistes, també els comuns plantaran els actes de celebració de la Constitució. Així ho van anunciar aquest dijous tot argumentant que si no hi van és, sobretot, per la presència de Felip VI i el rei emèrit Joan Carles. I és que va ser Catalunya en Comú Podem la impulsora al Parlament de la resolució que va demanar l'abolició de la monarquia i que va ser recorreguda pel govern espanyol al Tribunal Constitucional.




La decisió dels comuns discrepa de la de Podem, que sí que assistirà als actes. Tant els comuns com la formació de Pablo Iglesias sí defensen que la Constitució del 78 ha quedat superada i que cal reformar-la per, entre altres assumptes, trobar un nou encaix de Catalunya a Espanya i blindar drets socials.











                                                








Enllaç notícia :

https://www.naciodigital.cat/noticia/167959/torra/planta/felip/vi/sanchez/actes/pels/40/anys/constitucio