dimarts, 27 de novembre del 2018

Diputats d'arreu d'Europa s'uneixen per denunciar la repressió de l'estat espanyol



EUROCAMBRA







El Nacional
Foto: @EUCat_Dialogue
Barcelona. Dimarts, 27 de novembre de 2018
















Membres dels parlaments de Flandes, el Regne Unit, Estònia i Dinamarca han creat juntament amb la Plataforma Diàleg UE-Catalunya del Parlament Europeu la Xarxa Parlamentària de Grups d'Amistat amb Catalunya. L'objectiu de la nova xarxa és "unir veus" que fins ara treballaven als respectius països de forma separada i "coordinar-se" de cara a futures accions de denúncia.



Així ho han explicat en roda de premsa a l'Eurocambra representants dels diferents grups existents actualment en alguns parlaments estrangers. En un manifest signat al Parlament Europeu, els representants reivindiquen l'alliberament dels presos independentistes, "la necessitat urgent de trobar una solució política" i insten la UE a "mediar". A més, es conjuren per denunciar la "repressió" a Espanya i demanen respecte al dret a l'autodeterminació a través d'un referèndum acordat i vinculant.














En la roda de premsa, Hywell Williams (Regne Unit) ha assegurat que el manifest és "extremadament important" i ha assegurat que la democràcia "preocupa a tothom". Per la seva banda, Magni Arge (Dinamarca) ha coincidit a apuntar que la creació de la nova
xarxa i el manifest és molt "necessari" ara que s'acosta el judici al Suprem. Segons ell, cal donar suport a "un judici just" i ha advertit que la situació a Catalunya pot ser també "un problema per altres països europeus en un futur". "Els governs europeus i part dels mitjans estan mirant cap a una altra banda... Necessitem explicar aquesta història", ha destacat Arge.




 

Al seu torn, el diputat Peter Luykx (Flandes) ha coincidit a remarcar que "Europa no pot estar en silenci sempre" i ha reclamat "conscienciació internacional" sobre la situació a Catalunya. "Necessitem que s'alliberin els presos, és una desgràcia que estiguin entre reixes per expressar la seva opinió", ha lamentat. Artur Talvik (Estònia) també ha denunciat la situació per la qual passen els presos i ha instat a "seguir lluitant contra una situació injusta".













Segons ha explicat l'eurodiputat d'Esquerra Jordi Solé, la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya de l'Eurocambra farà el paper de "coordinador" de la nova xarxa. I una de les primeres accions d'aquesta, ha dit l'europarlamentari del PDeCAT Ramon Tremosa, serà denunciar l'empresonament de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Serà una acció per informar tots els parlaments europeus sobre aquesta clara violació de principis democràtics només per permetre un debat amb una majoria clara", ha conclòs.




 


Actualment existeixen a Europa set grups d'amistat amb Catalunya, dels quals tres ―Suïssa, Finlàndia i Irlanda― no han pogut assistir a la reunió d'aquest dimarts a Brussel·les. Amb tot, està previst que en els pròxims dies s'adhereixin al manifest i s'integrin en la nova xarxa.

















Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/diputats-europa-repressio-estat-espanyol_329058_102.html