dijous, 4 d’octubre del 2018

Ajornat el ple per la tensió entre JxCat i ERC pels vots de Puigdemont i els presos



PARLAMENT



















Carlota Camps / Nicolas Tomás
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dijous, 4 d'octubre de 2018









Les discrepàncies entre JxCat ERC per la delegació dels vots de Carles Puigdemont i els presos han fet ajornar aquest dijous el ple del Parlament, que havia de celebrar la tercera sessió del debat de política general, i han provocat una nova jornada de retrets entre els dos socis de Govern pels passadissos del Parlament.



La nova tensió entre els dos socis de Govern arriba després que JxCat hagi presentat aquest matí un escrit a la Mesa comunicant que manté la delegació de vot com fins ara dels seus diputats processats, malgrat l'acord de dimarts passat al Ple. ERC ha expressat els seus dubtes sobre la validesa d'aquest escrit, especialment, al·leguen, per un defecte de forma. El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat al grup de Carles Puigdemont que presenti un nou text i ha donat una hora a JxCat per subsanar "l'error". Els diputats han rebut una comunicació avisant-los que el ple quedava ajornat fins a nou avís. 



Concretament, fonts de la presidència de la cambra al·leguen que l'escrit hauria d'anar signat pels diputats afectats --com han fet Oriol Junqueras i Raül Romeva--, i no pel portaveu del grup. Per aquest motiu, a la Mesa d'aquest matí, Torrent ha proposat donar un marge d'una hora al grup de
JxCat per a resoldre l"'error", una proposta que ha estat rebutjada per JxCat --que al·lega que no té res més a presentar-- i per Cs --que està en contra la designació. Tot i això, Torrent ha suspès una hora la Mesa per mirar d'arribar a una solució.



Fonts de la presidència asseguren que el ple no se suspendrà, malgrat que ja registra més d'una hora de retard i s'ha ajornat fins a nou avís. Si l'"error" no és reparat, el president del Parlament no donaria els quatre vots dels diputats de JxCat per vàlids, fet que fa perillar la majoria independentista i l'estabilitat del Govern.



JxCat ha comunicat aquest dijous al matí que el portaveu del seu grup, Albert Batet, continuarà votant en representació dels diputats processats Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. El text recorda que el ple va rebutjar aquest dimarts la suspensió dels diputats i adjunta els escrits presentats al mes de juny en els que els presos i Puigdemont delegaven els seus vots a Batet.















La nova crisi entre JxCat i ERC arriba després que el grup de Puigdemont assegurés aquest dimarts que no delegarien les funcions dels seus diputats. El grup argumenta que, un cop el ple ha rebutjat suspendre'ls, com reclamava el jutge Pablo Llarena, la seva situació no ha canviat i per tant poden continuar votant amb una delegació de vot, com havien fet fins ara.



Dimarts al matí el ple del Parlament va aprovar un dictamen de la comissió de l'Estatut del Diputat on rebutjava la suspensió de drets i deures dels diputats però obria la porta a què els afectats per la interlocutòria de Llarena poguessin designar un diputat del seu grup que exerceixi els seus drets parlamentaris.



Segons ERC, la designació de les funcions dels encausats era una part indispensable de l'acord, que va gestar-se en una llargues negociacions a la presó de Lledoners i a la casa dels Canonges. JxCat, però, defensa que si el ple va rebutjar la suspensió d'aquests diputats no tenen perquè designar les seves funcions.



La decisió final està ara en mans del president del Parlament, Roger Torrent. Si no els accepta els vots, perilla la majoria independentista i l'estabilitat del Govern.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/jxcat-delegacio-vot-puigdemont-presos_310890_102.html