dilluns, 2 de juliol del 2018

[VÍDEO] El reportatge de la BBC sobre Catalunya que deixa retratat l’estat espanyol



PAÍS - PRINCIPAT







Recull testimonis de la repressió contra el referèndum, i parla amb Forcadell just abans de ser empresonada.
















Per: Redacció 

02.07.2018  09:59





‘Crisis in Catalonia’ és el títol d’un reportatge de la BBC de mitja hora de durada, publicat ara fa un mes en el programa ‘Our world’. Fins ara no s’ha pogut veure fora del Regne Unit, però ja hi ha la possibilitat de veure’l a YouTube, i aquestes últimes hores ha esdevingut viral a la xarxa. 



El reportatge destaca la persecució durant el franquisme, i l’autogovern amb la recuperació de la Generalitat, i el creixement més recent de l’independentisme, fins a la repressió contra el referèndum de l’1-O. De fet, el programa comença destacant la manera com es van aconseguir fer arribar les urnes del referèndum als col·legis, amb la col·laboració de nord-catalans. 


L’autor del reportatge parla amb alguns dels que ho van fer, mantenint-los en l’anonimat. El reportatge mostra algunes de les imatges més dures de la repressió policíaca i de la violència que van
exercir contra els ciutadans; i en recull també testimonis, que expliquen la seva experiència aquell dia. I es concentra en el col·legi Verd de Girona.











Recollits aquests testimonis, la BBC els ensenya a Enric Millo, en el moment de l’enregistrament del reportatge encara delegat del govern espanyol. I després explica com, malgrat el decomís de milers de butlletes per part de la policia, dos milions de catalans van participar en el referèndum.



El testimoni de Forcadell, el llaç groc, els presos polítics

 
Hi apareixen més testimonis, com el de Carme Forcadell, amb qui el periodista explica que van parlar molt poc abans de ser empresonada. En l’entrevista, Forcadell parla de la nit que havia passat a la presó abans de sortir-ne amb fiança. ‘Quan tanquen la porta de la cel·la és una sensació molt dura, i em vaig dir “Carme, això és una nit”. Em vaig sentir profundament trista per totes aquelles persones que ja hi duien més d’una setmana i que no sabien quan en sortirien. Em va impressionar pensant que aquelles persones eren lluny de la seva família, un sentiment d’impotència’.



El reportatge mostra també les impressionants manifestacions per l’alliberament dels presos polítics, i la veu de molta gent que hi ha participat. El contrapunt, Enric Millo. El periodista viista L’Hospitalet de Llobregat, com a mostra d’una ciutat on l’independentisme té menys suport. I dóna veu a gent que explica per què no vol la independència, i alguns motius pels quals és així. Finalment, destaca la victòria independentista a les eleccions del 21-D, i al procés d’extradició de Carles Puigdemont. Conclou: ‘Per als catalans no és clar quan la qüestió de la independència estarà resolta.’








Enllaç notícia :