dijous, 12 de juliol del 2018

Ràbia i desànim de l’espanyolisme per la decisió d’Alemanya sobre Puigdemont



PAÍS - PRINCIPAT







PP i C's han atacat el tribunal d'Slesvig-Holstein per haver descartat la rebel·lió mentre que la premsa espanyola ha reaccionat amb desànim a la decisió de la justícia alemanya.

















Per: Redacció 

12.07.2018  14:36





L’espanyolisme ha reaccionat amb ràbia i desànim a la decisió del tribunal d’Schleswig-Holstein sobre Carles Puigdemont. Malgrat que la justícia alemanya ha decidit d’acceptar l’extradició del president per malversació, el fet que hagi descartat el delicte de rebel·lió ha fet enfurismar Albert Rivera, Juan Carlos Girauta, Rosa Díez, Inés Arrimadas i el PP.



Qui ha reaccionat amb més vehemència ha estat Girauta. El diputat de Ciutadans ha titllat de ‘bretolada’ la decisió del tribunal i ha afegit que ‘algun dia s’haurà d’estudiar el què i el perquè’.














En una línia similar, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que li preocupa el risc ‘que l’euroordre beneficiï els que van fugir’, en referència als exiliats. ‘Els que van donar la cara seran
jutjats amb tots els delictes del codi penal i els que van fugir poden tenir un benefici davant la justícia. És un missatge pervers per a l’euroordre i haurem de reflexionar si amb aquesta es beneficia els qui fugen i es perjudica els qui es queden’, ha afegit.



A més, ha evitat de pronunciar-se sobre el fet que s’hagi descartat el delicte de rebel·lió. S’ha volgut centrar a parlar de la malversació i de la seva guerra amb l’anterior govern espanyol. ‘Alguns ja vam dir que es gastaven els diners per donar un cop d’estat a Espanya, i per això Puigdemont haurà de donar la cara. Això també demostra que el govern anterior no va vigilar suficientment els diners de la Generalitat’, ha dit des de Madrid.



La reacció més optimista dins de Ciutadans ha estat la d’Inés Arrimadas, líder de Ciutadans a Catalunya. S’ha centrat a destacar el fet que el tribunal alemany demani l’extradició de Puigdemont per malversació. ‘Puigdemont haurà de venir a Espanya a donar la cara davant la justícia per gastar-se els diners de tots en donar un cop contra més de mitja Catalunya i contra la democràcia. A més, cap país ni institució europea compra la mentida que puguin ser presos polítics’, ha dit.














El PP també ha lamentat la decisió del tribunal alemany. El portaveu adjunt de la formació al congrés espanyol, Carlos Floriano, ha assegurat que la decisió ‘no agrada gens’ al seu grup perquè ‘a Europa no hi pot haver santuaris polítics per als qui se salten la llei’. En aquest sentit, ha emplaçat el govern de Pedro Sánchez a promoure una reforma del sistema de l’euroordre per a evitar les ‘zones d’immunitat contràries al sentit de la Unió Europea’.



Per últim, la cofundadora d’UPyD, Rosa Díez, que va agrair la feina d’Alemanya amb un ‘Danke’ (gràcies) quan Puigdemont va ser detingut, ara titlla la decisió del tribunal alemany de ‘cop a Europa’ i demana una resposta comuna.



















La primera reacció de la premsa espanyola també ha estat de desànim. Tots els diaris han remarcat que la justícia alemanya ha decidit de lliurar el president només per malversació i l’únic que ha amagat la notícia en una franja secundària de la portada ha estat El Español. Vegeu ací totes les reaccions:



El País: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont només per malversació


A banda de recalcar que la justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont només per malversació de fons públics, el diari afegeix que s’ha descartat la rebel·lió perquè ‘no va existir la magnitud de violència necessària’ i que la decisió del tribunal no és ferma perquè el president la pot recórrer.



El Mundo:  La justícia alemanya decideix d’extradir Carles Puigdemont només per malversació


Amb un titular idèntic al d’El País, El Mundo afegeix que Puigdemont no pretenia aconseguir la independència, sinó noves negociacions amb el govern espanyol. Argumenta que l’actuació del tribunal regional fa cas omís de la fiscalia alemanya, la qual demanava l’extradició per rebel·lió i malversació.



ABC: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont per malversació, però no per rebel·lió


Aquest diari afegeix que el tribunal descarta el delicte de rebel·lió i que no veu cap problema a extradir Puigdemont. També afirma que ha contradit la petició de la fiscalia de retenir-lo en presó preventiva.



El Diario.es: El tribunal alemany decideix d’extradir Puigdemont només per malversació i descarta la rebel·lió 


Aquest diari destaca que el Tribunal Suprem espanyol no podrà jutjar Puigdemont per rebel·lió, a diferència dels presos polítics. Afegeix que la justícia alemanya ha acabat optant per una posició intermèdia.



Público: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont només per malversació 


Aquest diari titula que la justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont només per malversació. Afegeix que l’extradició només es farà efectiva si ho aprova la fiscalia alemanya. Destaca que la justícia d’aquest país s’ha mostrat poc avesada als desitjos de Llarena.



El Español: La justícia alemanya decideix d’extradir Puigdemont però només per malversació 


Malgrat que aquest diari titula de manera similar a la resta, és l’únic que ha decidit d’amagar la notícia i destacar-la per sota de les declaracions de Corinna sobre els negocis obscurs de Juan Carlos I.



El Confidencial: Alemanya decideix d’extradir Puigdemont només per malversació i no per rebel·lió


Aquest diari també destaca que el tribunal alemany descarta la rebel·lió. Afegeix que Schleswig-Holstein ratifica la seva decisió del 5 d’abril, quan va descartar d’extradir-lo per rebel·lió i el va deixar en llibertat sota fiança de 75.000 euros.






 Enllaç notícia :

https://www.vilaweb.cat/noticies/rabia-i-desanim-de-lespanyolisme-per-la-decisio-dalemanya-sobre-puigdemont/