divendres, 1 de juny del 2018

Sánchez, investit president amb 180 vots contra Rajoy



MOCIÓ DE CENSURA







Estefania Molina
Madrid. Divendres, 1 de juny de 2018

















El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, queda investit com a president del govern espanyol, després de guanyar la moció de censura contra Mariano Rajoy, amb 180 vots socialistes, d'Unidos Podemos, PNB, ERC, PDeCAT, i EH Bildu aquest divendres. El socialista havia sigut especialment dur amb Rajoy, en exposar poques hores abans de la votació que comptaria amb el seu "suport com a expresident". Sánchez s'enfrontarà en endavant a un executiu monocolor amb 84 escons, el més limitat de la història d'Espanya, que obligarà al pacte continuat.



Rajoy arribava al Congrés gairebé just per a la votació i la bancada del Partit Popular l'ha rebut dempeus per fondre'l en una ovació. El president sortint pujava tot seguit al faristol per agrair el suport rebut pel seu executiu els darrers i anys, així com al partit. “Ha estat un honor deixar una Espanya millor, s'acomiadava i desafiava el seu successor a "poder dir el mateix". Amb un breu discurs, el
dirigent popular reapareixia al seu escó, després d'abandonar la cambra dijous a les 15h i passar la tarda en un restaurant madrileny, rodejat del seu equip i alguns ministres.



Tanmateix, Rajoy no ha volgut dimitir en considerar que un diputat alternatiu del PP no obtindria vots suficients –ell mateix va ser investit gràcies a l'abstenció socialista. "Els números són els que són" deien fonts de l'executiu central als passadissos del Congrés dijous a la tarda. Això desmentia els rumors sobre que hi havia marge per pactar una candidata, com la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, o la presidenta del Congrés, Ana Pastor.  En segon, els populars albiren l'esperança que el PSOE s'aboqui al caos de la ingovernabilitat.













El nou president espanyol ho reconeixia al debat previ, en assumir les "dificultats del nou govern". Per això, es comprometia amb els nacionalistes bascos a mantenir els pressupostos generals de Rajoy de 2018 –cosa que Podemos recela– i oferia diàleg al nou govern de la Generalitat. "Escoltaré Catalunya" responia davant de les acusacions del portaveu del PP Rafa Hernando, sobre "pactes amagats" amb l'independentisme. Hernando arribava a exigir-li que no concedís indults per als presos. Cs es quedava desdibuixat al debat, votant en contra d'una moció motivada per la trama Gürtel.



Així, i primera vegada a la història d'Espanya un president serà expulsat de l'executiu a mans de l'oposició, governarà un candidat que no ha sortit directe de les urnes, no ocupa un escó al Congrés i tampoc constitueix la força més votada, tot i els 12 milions que la sustenten. La moció exitosa suposa la quarta, la resta van ser fallides: la primera l'any 1980, del socialista Felipe González contra el president Adolfo Suárez. La segona, del candidat d'Alianza Popular, Antonio Hernández Mancha, a González, l'any 1987. La darrera, la d'Iglesias contra Rajoy el passat any 2017.







Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/sanchez-mocio-rajoy-president_274053_102.html