divendres, 8 de setembre del 2017

L'Estat també porta al TC la Llei de Transitorietat



PROCÉS







El Consell de Ministres també acorda interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei del Codi Tributari de Catalunya, que fixa l'estructura de la Hisenda Catalana.








per Nerea Rodríguez 08/09/2017 
 
 
 
 
 
 
 
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo | ACN
 
 
 
 
 




El Consell de Ministres ha acordat aquest matí recórrer també davant del Tribunal Constitucional la Llei de Transitoritat, aprovada aquesta matinada pel Parlament. Així ho ha anunciat aquest migdia en roda de premsa el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, qui s'ha mostrat "sorprès" que la llei aprovada pel Parlament "no reculli el dret a decidir", i ha aprofitat per carregar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell: "Només va actuar a favor d’uns diputats, els independentistes, i les sessions parlamentàries deixen clar el clima de descomposició política i institucional que es viu a Catalunya, on la majoria parlamentària vulnera les lleis i elimina el pluralisme social que tant ha caracteritzat a aquest territori".




Per a Méndez de Vigo, els independentistes "han conculat la llei" i "sense llei no és possible la democràcia". A més, ha opinat que "estem davant d’una estratègia de desafiament a l’Estat de dret i la democràcia" i ha avisat que el govern de Rajoy és "un govern constitucionall que no actuarà com a observador d’aquells que volen liquidar el principi de sobirania nacional". El portaveu del govern espanyol ha citat les paraules que va fer servir ahir Rajoy, i ho ha fet per fer-les seves: "Faré tot el que calgui sense renunciar a res per evitar l’1-O", i ha
recordat que el govern espanyol "té el suport d’altres forces polítics, com el PSOE i Cs". "És el moment d’unitat nacional i de defensa de tots els espanyols", ha conclòs.




El recurs del govern espanyol contra la Llei de transitorietat demana la suspensió cautelar de la norma aprovada aquest dijous al Parlament, que entrarà en vigor en cas que el ‘sí’ guanyi al referèndum de l’1 d’octubre. La norma estableix les bases de la transició des de l’etapa autonòmica espanyola fins a la república catalana independent, i fixa un termini de sis mesos entre el referèndum de l’1-O o les eleccions constituents, en cas de victòria del ‘sí’.




Aquest dijous, el Ple del Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit els quatre recursos presentats pel govern espanyol el migdia contra la Llei i la convocatòria de referèndum per al proper 1 d'octubre que van aprovar dimecres a la nit el Parlament i el Govern. Aquesta admissió a tràmit va suposar la suspensió cautelar durant cinc mesos de la vigència d'aquests acords. 




Hisenda catalana


El Consell de Ministres també ha acordat interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei del Codi Tributari de Catalunya, aprovada al juliol, que fixa l’estructura de la Hisenda Catalana. El govern espanyol assegura que aquesta llei s'emmarca en els esforços del govern de la Generalitat de crear una hisenda pròpia. El Tribunal Constitucional es podria reunir aquesta tarda per admetre els dos recursos a tràmit i suspendre automàticament les dues normes, tot i que el ple ordinari es va acabar aquest dijous amb la suspensió de la Llei del referèndum i del decret de convocatòria de l’1-O.









Enllaç notícia :

http://elmon.cat/noticia/227356/lestat-porta-al-tc-llei-transitorietat