dimecres, 20 de setembre del 2017

Els treballadors es rebel·len contra Correus



REFERÈNDUM







Correus ha enviat instruccions als empleats per censurar enviaments sense ordre judicial. Els sindicats parlen de casos aïllats de censura i recorden que la privacitat de les comunicacions és un dret constitucional.








per Gemma Aguilera  
19/09/2017




Una furgoneta de Correus fa un servei ordinari al Parlament de Catalunya | Gemma Aguilera



El passat 13 de setembre, els empleats de Correus, propietat de l’Estat, rebien dels seus caps una nota en què l’empresa traslladava una ordre als treballadors: “Correus s’haurà d’abstenir de realitzar l’admissió d’enviaments, o dir a terme qualsevol acte, que pugui estar relacionat amb l’esmenada consulta”, referint-se a l’acord de suspensió del TC de la llei del referèndum. A més, ordena als treballadors que “qualsevol dubte o incidència ha de posar-se immediatament en coneixement del cap de Sector”. La nota també demana “especial atenció” als treballadors del torn de tarda i de les oficines auxiliars i rurals. Aquesta nota, però, no respon a cap ordre de la Fiscalia ni de cap jutjat, tal i com reconeix Correus a El Món: “No hi ha cap ordre de la Fiscalia, simplement hem traslladat una resolució del TC que suspèn el referèndum als nostres empleats perquè la suspensió implica també la suspensió de qualsevol actuació o iniciativa al respecte”. Per tant, Correus ha decidit aplicar la censura a les comunicacions privades pel seu compte, sense cap ordre judicial que li ho requereixi.










 
Protesta davant l'edifici de Correus a Barcelona, en saber-se que s'havia donat la instrucció de censurar enviaments | ACN









Els treballadors es neguen a censurar 



Però la decisió arbitrària de l’empresa pública de l’Estat no està tenint els fruits que la direcció de Correus esperava. Malgrat alguna intervenció vistosa, com interceptar la revista mensual d’Òmnium Cultural durant uns dies, o l’intent d’un treballador de l’oficina del carrer Calàbria de Barcelona de no distribuir la revista de l’Associació de Veïns de l’Eixample Esquerra, ha topat amb l’oposició majoritària dels empleats.




En declaracions a El Món, el sindicat CGT, amb una forta representació a Correus Catalunya, ha denunciat que “Correus pretén crear una situació de paranoia i de por entre els treballadors catalans, amb una nota enviada als caps sense fonaments jurídics. Pretenen que els treballadors apliquem la censura i que vulnerem el dret constitucional a les comunicacions privades”. De fet, el sindicat CGT a nivell estatal demanarà explicacions al president de Correus pel fet que l’empresa hagi enviat, a través dels caps de relacions laborals de cada territori, unes instruccions sense cap ordre judicial, per iniciativa pròpia, en entendre que es vulneren els drets fonamentals dels ciutadans, recollits en l’article 18.3 de la Constitució espanyola. “Pretenen que fem de policia censuradora, de delators, per una decisió ideològica que ha pres Madrid”, assenyalen a El Món fonts del sindicat.




Per la seva banda, José Feijoó, de la UGT Catalunya, explica a El Món que el sindicat “ha signat un manifest a favor del dret a decidir, però no tenim capacitat de negociació amb Correus, que ha enviat una ordre a nivell estatal. Tot s’ha negociat a Madrid, però el que podem dir és que els nostres treballadors de Correus respecten la legalitat vigent, i això vol dir que es garanteix el secret de les comunicacions privades, i per tant, no obrim cartes ni fullegem revistes. És un dret inviolable. En tot cas, la responsabilitat del que passi serà de Correus, i no dels treballadors”.




Per part de CCOO de Catalunya, va expressar en un manifest del comitè confederal que considera que la circular de Correus als treballadors respon a "un problema polític que hauria de ser resolt políticament sense posar en risc els treballadors públics". CCOO és el sindicat que s'ha mostrat més bel·ligerant contra el referèndum, assegurant que no té garanties democràtiques, però ha deixat clar que els empleats de Correus no poden vulnerar els drets de privacitat dels clients.





Una oficina de Correus, empresa que ha demanat censuar enviaments malgrat no tenir una ordre de la Fiscalia | ACN







Un cap desautoritza un empleat censurador 


Els treballadors de Correus comencen a rebel·lar-se. De fet, només s’han detectat casos aïllats de censura en què els empleats vulnerin la Constitució, que estableix que la privacitat de les comunicacions és un dret inviolable. Un d’aquests casos es va produir divendres passat a l’oficina del carrer Calàbria de Barcelona, quan l’Associació de Veïns de l’Eixample Esquerra va intentar enviar 2.000 revistes als seus veïns. Tal com relata a El Món el seu president, Toni Colomina, “l’empleat va desprecintar la revista, la va fullejar pàgina a pàgina i va veure un article que parlava del referèndum. Aleshores es va negar a fer l’enviament. Ens vam queixar al cap de l’oficina, que finalment va acceptar la tramesa i la vam pagar”. És a dir, que un empleat va actuar pel seu compte i va pretendre impedir l’enviament.




El Món a preguntat a Correus si la nota que han enviat als empleats inclou l’excepcionalitat de vulnerar l’article 18.3 de la Constitució per poder desprecintar revistes, fullejar-les i censurar-les. Justifiquen l’actuació del treballador perquè els publi-correus no estan sotmesos a la privacitat de les comunicacions: “Aquesta revista és un producte postal determinat i característic, denominat publi-correu, que està subjecte a tarifes i terminis de lliurament que poden circular en obert o tancat, i en aquest cas, ha d'incorporar una llegenda per permetre, segons la normativa postal, la seva inspecció”. Però Correus no explica que per inspeccionar una revista d’una associació veïnal, com recorda la CGT, “cal que hi hagi indicis que podria contenir substàncies tòxiques o diners, que està prohibit enviar-los per aquest servei”.








Enllaç notícia :

http://elmon.cat/noticia/231336/treballadors-rebellen-contra-correus