dimecres, 23 d’agost del 2017

Bèlgica va alertar el 2016 les autoritats espanyoles sobre l'imam de Ripoll



ATEMPTAT A BARCELONA - CAMBRILS







Un alcalde belga va demanar als cossos policials espanyols si Abdelbaki Es Satty tenia vincles amb el terrorisme.








La mesquita de Ripoll i una imatge de l'imam Abdelbaki Es Satty | Europa Press








Les autoritats de Bèlgica van preguntar el 2016 a un cos de la policia espanyola, segons explica el diari El País (no es constata quin cos), si l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, cervell dels atemptats a Barcelona i Cambrils, tenia vincles amb el terrorisme islamista, ja que van sospitar del seu comportament a la ciutat de Vilvoorde. La resposta, el 8 de març d'aquest any, va ser negativa. L'imam no tenia “antecedents sospitosos”, segons han respost les policies de Bèlgica i Espanya al rotatiu, tot i que han declinat oferir més detalls del cas, ja que es tracta d'”informació sensible”.


 

Posteriorment, la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil han constatat que no havien rebut cap pregunta de les autoritats belgues sobre l'imam, segons han indicat a EFE fonts de la lluita antiterrorista.





L'alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte, afirma en una entrevista també a EFE que l'imam va despertar recels entre la comunitat musulmana, segons recull La Vanguardia. “Semblava un home estrany, que deia que venia d'Espanya perquè
allà no tenia futur i s'autoproclamava imam, encara que no tenia cap paper per acreditar-ho”, explica Bonte sobre Es Satty, que va viure a principis de 2016 en aquesta petita localitat a 12 quilòmetres de Brussel·les.




L'imam de la població de Diegem, propera a Vilvoorde, estava interessat en saber si existien antecedents policials sobre l'imam de Ripoll, ja que tenia dubtes sobre el seu historial pel seu verb radical i per la seva negativa a parlar sobre el seu passat. Bonte ha explicat que ni a ells ni a les autoritats espanyoles contactades els constava cap prova de vincle directe de l'imam amb actes de terrorisme o altres formes de criminalitat. Tot i que no tenia antecedents, va ser la mateixa comunitat musulmana qui es va dirigir a la policia i va decidir expulsar-lo de la mesquita.




Vilvoorde ha estat en els últims anys un dels focus de gihadisme a la Unió Europea. Un total de 28 joves van marxar entre 2011 i 2014 a lluitar amb Estat Islàmic a Síria.




Es Satty va sortir amb una orde d'expulsió de la presó de Castelló el 2014, on complia una condemna de quatre anys per tràfic de drogues. Tot i això, el jutge li va atorgar l'empara i va continuar a l'estat espanyol.




També es dona el cas que l'imam de Ripoll va ser deixeble d'uns dels principals detinguts en l'operació de la Policia Nacional contra el terrorisme gihadista "Xacal I" de l'any 2007, segons han revelat aquest dimarts les dues organitzacions sindicals majoritàries de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil. Els Mossos d'Esquadra no disposaven d'aquesta informació tan sensible.








Enllaç notícia :