dilluns, 31 de juliol del 2017

Lluís Puig: ‘Les peces de Sixena no sortiran del Museu de Lleida mentre sigui conseller”



PAÍS - PRINCIPAT







El termini per a entregar les obres a l'Aragó expira aquest vespre.



















Per: Redacció 

31.07.2017  16:07






El conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, ha reiterat la voluntat del govern de mantenir al Museu de Lleida les quaranta-quatre obres d’art en litigi amb l’Aragó. Puig ha estat contundent: ‘Per voluntat nostra, les peces no sortiran del Museu de Lleida mentre sigui conseller’.



El termini fixat pel Jutjat d’Osca per enviar a Sixena els béns el litigi expira avui a les deu del vespre, però el govern argumenta que no s’han resolt els recursos pendents ni hi ha una sentència en ferm. ‘Volem esgotar tots els camins que ens segueixin aportant un sentiment de justícia en la nostra defensa’, ha esgrimit Puig en una entrevista amb l’ACN. En aquest sentit, ha insistit que el posicionament és clar i rotund i ha defensat que no poden incomplir la Llei de Patrimoni Cultural.



Puig ha negat que la Generalitat vulgui ‘aixecar polseguera’ als jutjats, amb el govern de l’Aragó ni amb l’Ajuntament de Sixena, sinó que vol conduir el procés d’una manera tranquil·la i educada’. Preguntat sobre la possibilitat que la policia espanyola entri al
museu lleidatà per a endur-se les peces. Puig ha qualificat l’eventual situació de ‘molt estranya’ i ‘fora de lloc’.



Pel que fa al possible trasllat de les obres que es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), ha dit: ‘És un veritable atemptat contra les obres d’art. En criteris de conservació no es pot ni plantejar’.



Puig ha lamentat les amenaces i els requeriments judicials que ha rebut el govern i ha denunciat que les  ‘polèmiques anticatalanistes’ tradicionalment han afavorit alguns partits polítics. Finalment, ha ironitzat sobre les inversions del govern espanyol a Sixena per a condicionar el monestir: ‘Ens alegra que el ministeri de Cultura es mostri sensible a ajudar a tot arreu on hi ha necessitat per vetllar per la protecció patrimoni, perquè els museus del nostre país també estan necessitats de millores tècniques. Esperem que aquesta sensibilitat s’escampi’.



L’Aragó sol·licita que s’habiliti l’agost
Per la seva banda, avui el govern aragonès ha demanat a la jutgessa que habiliti l’agost per a ‘qualsevol actuació i execució que permeti una ràpida solució’ per a fer efectiu el trasllat de les quaranta-quatre obres d’art en el cas que la Generalitat incompleixi el termini d’aquest vespre. L’Aragó pretén evitar que la decisió es posposi al setembre.



Aquest dilluns un equip del govern d’Aragó, encapçalat pel director general de Cultura i Patrimoni aragonès, Nacho Escuín Escuín, i integrat per una vintena de tècnics, s’ha desplaçat fins al Monestir de Sixena per esperar l’arribada de les peces del Museu de Lleida. L’operatiu ha arribat al monestir a primera hora del matí i s’hi estarà fins a les deu del vespre per si finalment s’acaba duent a terme el trasllat dels béns.









Enllaç noticia :