dijous, 15 de juny del 2017

El TC vol posar fi ara a la "imposició" del català



PROCÉS







Marta Escobar Martí
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 15 de juny de 2017















Nou intent del Tribunal Constitucional per rebaixar l'ús del català. Després que dimarts suspengués tres preceptes del Codi Civil de Catalunya, ara vol prendre mesures per posar fi al que consideren la "imposició" del català, una sèrie de lleis aprovades pel Parlament entre el 2006 i el 2010 que, a parer seu, tenen un denominador comú: l'obligació d'utilitzar el català en àmbits com la comunicació audiovisual, el consum, el cinema o la immigració.



Així ho publica avui El Español, que assegura que els magistrats de l'Alt Tribunal estan tancant un acord sobre els recursos interposats contra aquestes lleis que, segons el diari citat, la Generalitat "sempre ha considerat tots els temes de la llengua pròpia com a part dura de la política nacionalista".
Com no podia ser d'altra manera, van ser el govern espanyol i el PP els que van interposar aquests sis recursos sota l'argument que "s'obligava els funcionaris a atendre els consumidors en català". Els sis recursos interposats en aquests darrers anys han estat contra la Llei 22/2005 de comunicació audiovisual, la Llei 10/2010 d'acollida de persones immigrades, la Llei 22/2010 del Codi de consum i, finalment, la Llei 20/2010 del cinema.



Inconstitucional

Fins ara, però, el TC no ha pogut tirar endavant per provar de tombar-les, però ara amb el relleu de Francisco Pérez de los Cobos, Juan José Ribas té tota la intenció de posar fi a aquest estancament. Ho farà mitjançant interpretacions conformes, és a dir, els magistrats decidiran quina interpretació donen a cada llei o com s'ha d'aplicar perquè es mantingui dins del marc legal.
Entre aquestes interpretacions, podria trobar-s'hi una que diferenciés els funcionaris o institucions públiques de les empreses privades, a qui no s'imposaria el deure jurídic de fer servir el català i, per tant, no serien sancionats.



Pel que fa a l'ús del català als mitjans audiovisuals públics, l'Alt Tribunal vol interpretar la llei de tal manera que "no s'exclogui el castellà", mentre que considera inconstitucional l'"obligació" de les empreses que el 50% de les pel·lícules siguin en català. I així igual amb l'aprenentatge lingüístic dels immigrants. L'Alt Tribunal, doncs, provarà per totes les vies de posar fi a les lleis que, en realitat, estan protegint el català.






Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/tribunal-constitucional-catala_166272_102.html