dijous, 8 de juny del 2017

El Constitucional tomba l'amnistia fiscal de Montoro



TRIBUNAL CONSTITUCIONAL







La mesura de l'alt tribunal espanyol no té efecte sobre els contribuents que ja han regularitzat la seva situació amb el fisc

El PSOE reclama la dimissió "immediata" del ministre d'Hisenda








| 08/06/2017 a les 16:57h



Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. Foto: Congrés



El Tribunal Constitucional ha tombat de manera unànime aquest dijous l'amnistia fiscal de Montoro, aprovada pel govern del PP el març del 202. La decisió, tanmateix, no té efectes sobre els expedients d'aquells contribuents que ja han regularitzat la seva situació amb Hisenda.



El recurs d'inconstitucionalitat va ser presentat per 50 diputats del PSOE contra la disposició addicional primera del reial decret-llei 12/2012, de 30 de març, que incloïa diverses mesures tributàries i administratives dirigides a la reducció del dèficit públic.






El PSOE, en el recurs que ara el TC ha estimat, entenia que la normativa afavoria als defraudadors en
permetre regularitzar la seva situació fiscal amb el pagament d'un 10% dels valors aflorats –per a rendes superiors a 100.000 euros-, mentre que els contribuents complidors havien pagat el 43% en el mateix tram.




L'alt tribunal entén que la mesura va tenir “efectes importants” en permetre la regularització de rendes ocultes “a un tipus reduït”, i va “alterar el repartiment de la càrrega tributària que han de sostenir la generalitat dels contribuents”. Segons els magistrats, el decret de l’amnistia va actuar en uns termes “prohibits” per l’article 86,1 de la Constitució, perquè “en comptes de servir a la lluita contra el frau fiscal”, va permetre que els que tenien rendes ocultes se n’aprofitessin “sota el pretest de l’obtenció d’uns ingressos que es consideraven imprescindibles davant un escenari de greu crisi econòmica”. Tot plegat, segons el TC, “suposa l’abdicació de l’Estat davant la seva obligació de fer efectiu el deure de tots a concórrer al sosteniment de les despeses públiques”.




El PSOE reclama la dimissió “immediata” de Montoro

El PSOE ha demanat, pocs minuts després que el TC tombés l'amnistia fiscal, la dimissió “immediata” de Montoro. Els socialistes espanyols sostenen que el ministre espanyol d'Hisenda ha de marxar “aquesta mateixa tarda” per haver activat una mesura que suposa “una de les pàgines negres de la hisenda pública Espanyola”.




“Montoro serà recordat com el ministre que va dur a terme una amnistia vergonyosa”, ha dit el portaveu econòmic del grup socialista al Congrés, Pedro Saura, que ha recordat que la sentència acusa el govern espanyol d’haver faltat a la seva obligació de fer un repartiment just de les obligacions tributàries. Paral·lelament, els socialistes també han demanat la compareixença urgent del ministre al Congrés dels Diputats. En tot cas, Saura no ha volgut confirmar que el seu grup promourà la reprovació de Montoro a la cambra si no dimiteix.







Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/132609/constitucional/tomba/amnistia/fiscal/montoro