dimarts, 22 de novembre del 2016

Picabaralla entre Santiago Vidal i Rajoy al Senat per la judicialització del procés



PROCÉS CATALÀ





El senador d'ERC qüestiona al president espanyol si a l'Estat hi ha separació de poders i el líder del PP respon que "els actes contraris a la llei" obliguen la justícia a actuar

El sobiranisme avisa que el tràmit del suplicatori d'Homs deslegitima les ofertes de diàleg de l'Estat






| 22/11/2016 a les 17:00h
 
 
 
 
 
 
 
 







 






L'endemà que el Tribunal Suprem confirmés la suspensió de sou i feina a Santiago Vidal i el mateix dia que el Congrés validarà el suplicatori per poder jutjar Francesc Homs, la sessió de control al Senat ha estat marcada per la judicialització del procés. El mateix Vidal, avui senador d'ERC, ha estat el primer a interpel·lar Mariano Rajoy. L'exmagistrat ha qüestionat al president espanyol si a l'Estat hi ha separació de poders -posant el seu cas com a exemple- i si la "via judicial" és l'adequada per afrontar el plet català. Vidal ha lamentat que que "debatre amb companys i escriure un text jurídic -una proposta de Constitució catalana- sigui "sancionable a Espanya". El senador no ha trobat cap complicitat de Rajoy.


 

El president espanyol ha subratllat que els "actes contraris a la llei són diferents de les idees". "A Espanya ningú va als jutjats per les seves idees. Vivim en un règim de llibertats, i la llibertat de pensament i la llibertat d'expressió estan protegides", ha recalcat Rajoy, que ha retret a Vidal que utilitzés el seu cas particular. "La llei ens obliga a tots i la justícia garanteix que es compleixi la llei", ha reblat el president espanyol. Senadors independentistes han exhibit pancartes amb el missatge "La llibertat no es jutja", una expressió que també ha verbalitzat el senador d'ERC. 

 


Xoc entre Cleries i Sáenz de Santamaría


Poca estona després, la tensió s'ha traslladat entre el cap de files del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) al Senat, Josep Lluís Cleries, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que en aquesta legislatura comandarà els esforços de l'Estat per frenar el procés. "Esperem diàleg amb objectius concrets. Si ara vénen a la taula de negociació, de la qual no ens hem aixecat mai, seran ben rebuts. Demanem converses bilaterals, no com a súbdits. Serem respectuosos amb la voluntat de la nació catalana, que és qui decideix a Catalunya", ha apuntat Cleries.




Sáenz de Santamaría ha arrencat la rèplica assenyalant que sentia "estupor" pel contingut de les paraules del dirigent del PDECat. "Aquí ens han votat a tots, som representants democràtics", ha apuntat la vicepresidenta espanyola, que ha apuntat que ni Cleries ni Vidal "poden dir si es compleix o no la llei". "Les normes no són diferents a la democràcia", ha advertit Sáenz de Santamaría, que ha ofert diàleg en infraestructures, el fons de liquiditat autonòmica i el finançament "sense retrets".





Enllaç noticia :