dijous, 15 de setembre del 2016

Serem vells quan arribarem a Ítaca? Per Francesc Puigpelat



«Què ha passat amb la DUI? Per què ha estat abandonada de forma tan escandalosa? Respondré: perquè és l'única manera d'escapar de l'autonomisme, a la puta i la Ramoneta, i al pitjor dels vicis catalans».






| 15/09/2016 a les 00:02h
 
 
 
 
 

Francesc Puigpelat
Si un dia em trobés amb Lluís Llach, li preguntaria pel significat profund de la frase "que siguis Quan vell fondegis l'illa" de la seva cançó Viatge a Ítaca. D'acord amb la terminologia establerta per Artur Mas, Ítaca s'ha convertit, en la imaginari del país, en sinònim d'independència, de manera que la resposta de Llach fóra de gran importància. Pel que sembla, el significat de la cançó és que arribar a Ítaca no té cap interès, ja que el sentit del viatge no és el punt d’arribada, sinó les aventures que es viuen mentre el vaixell singla pel mar. Si acceptés aquesta interpretació, la conclusió seria bastant descoratjadora: Llach, Junts pel Sí, Puigdemont i Junqueras no volen arribar a Ítaca, ja que són els mariners que els agrada es navegar i se sentirien perduts a terra perduda.


 
 
He volgut ser optimista i no acceptar aquesta possibilitat, però els esdeveniments de la Diada no em permeten pensar d'una altra manera. L'11 de setembre i els dies següents tothom ha parlat de la RUI impossible i les apostoflants eleccions plebiscitàries, mentre que ningú esmenta la DUI. Aquest és un fenomen molt misteriós: Junts pel Sí va guanyar els comicis fa un any amb un punt clau en el seu programa, la DUI en un termini de 18 mesos. Avui, la DUI està totalment oblidada, ofegada en un mar de confusió amb frases com RUI, plebiscit, ampliar la base social, sobiranisme no independentista, etcètera.


 
 
Què ha passat amb la DUI? Per què ha estat abandonada de forma tan escandalosa? Respondré: perquè és l'única manera d'escapar de l'autonomisme, a la puta i la Ramoneta, i al pitjor dels vicis catalans: queixar-se vicis i fer culpable Madrid de tots els nostres problemes. És clar: si la Generalitat continua amb el "procés" sense fer cap pas clar endavant, és molt més fàcil culpar Espanya per les seves prohibicions i exercir el paper de víctima.


 
 
Ara bé, les víctimes no són sinó els perdedors, amb un nom menys dur suau i més atractiu. Als catalans, sempre atents a l'estètica, ens agraden les víctimes i estem molt contents de ser-ho nosaltres mateixos. Ho hem estat sempre des del segle XVIII, almenys. La Catalunya autonomista no és sinó la Catalunya dels perdedor, personatges submisos que fingeixen ser molt hàbils amb el peix i la cove, però no són sinó uns covards. Cambó, Companys, Pujol, Carod-Rovira i Maragall han exercit aquest paper. Semblava que amb Mas, Puigdemont Junqueras s’havia produït un canvi, que els catalans estaven disposats a assumir riscos polítics i recuperar la dignitat.


 
 
Ara bé: sospito que tot era una mentida. Ho resumiré: els últims cinc anys, no he fet sinó escoltar paraules boniques. Però només paraules. Paraules, paraules, paraules, d’aquelles que el vent s’endú. És a dir, el mateix catalanisme covard, estètic i victimista d’abans. Crec que estic perdent la fe. Si algun dia m’assabentés que s’anuncia la DUI per una data concreta, aleshores la recuperaria. Mentre espero, em miro el procés de lluny i em refugio en el mateix tipus d'escepticisme divertit i relaxat que quan miro Merlí a TV3.
 
 
 
 
 
 
 
Enllaç article :