dimecres, 20 de juliol del 2016

El TC exigeix “paralitzar” el procés constituent al Parlament



XOC INSTITUCIONAL



La resolució tensiona el ple que debatrà les conclusions de la comissió.



 

LAIA VICENS Barcelona




Lluís Llach i Gabriela Serra presideixen la comissió. / CÈLIA ATSET





Enèsim intent del Tribunal Constitucional (TC) de frenar el procés sobiranista català. L’alt tribunal va aprovar ahir per unanimitat advertir al Parlament -i especialment a la mesa- que “té el deure d’impedir o paralitzar” qualsevol iniciativa relacionada amb el procés constituent, la futura Constitució catalana o l’estat independent. L’argument que esgrimeixen els magistrats és que cal limitar la feina del Parlament als marges que marca la Constitució i que, per això, és “absolutament inviable” que la cambra discuteixi sobre un “procés de desconnexió” que el mateix Constitucional va declarar nul. 


Més enllà de l’advertència, la decisió de l’alt tribunal pot tensionar el ple del Parlament de la setmana que ve, en què s’han de votar les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent, que
precisament van superar el primer tràmit parlamentari ahir. Avançant-se als esdeveniments, el tribunal ja adverteix que, abans que es votin al ple, les conclusions “contravenen” les resolucions judicials.


En la resolució d’aquest dimarts, el TC va estimar l’incident d’execució de sentència que el govern espanyol va interposar per denunciar que el Parlament estava desobeint l’anul·lació de la declaració del 9-N. L’alt tribunal considera que hi ha una “coincidència substancial” entre la comissió d’estudi del procés constituent i la resolució rupturista, en la mesura que persegueixen els mateixos objectius. A més de donar la raó a l’executiu de Mariano Rajoy, el TC també avala la tesi de l’Advocacia de l’Estat que assegurava que la comissió suposava un “intent del Parlament d’eludir els pronunciaments” sobre la declaració del 9-N i “tirar endavant el procés constituent a Catalunya”. 


Límits a les comissions d’estudi
En la interlocutòria el TC afirma que respecta la competència de la cambra catalana per crear les comissions d’estudi que cregui convenients per “analitzar qualsevol assumpte que afecti la societat catalana”, però adverteix que aquesta facultat no és “absoluta o il·limitada”. Segons l’alt tribunal, no es pot “estudiar una activitat que vulneri els principis democràtics, els drets fonamentals o la resta dels mandats constitucionals”, com creu que fa la comissió del procés constituent. 


De fet, el text afegeix que el principi d’autonomia “no pot servir de pretext” perquè el Parlament vulneri l’ordre constitucional, sinó que la cambra té “el deure de vetllar perquè les seves decisions s’acomodin en tot moment a la Constitució i a la resta de l’ordenament jurídic”. La resolució del TC arriba amb les conclusions de la comissió ja aprovades -només queda revalidar-les al ple-. Ahir es van tornar a votar perquè Catalunya Sí que es Pot va denunciar que Junts pel Sí i la CUP les havien modificat un cop aprovades. 


La coalició independentista i els anticapitalistes van tombar els dos paràgrafs aprovats dilluns de Catalunya Sí que es Pot que fan referència al caràcter plurinacional de l’Estat i la proposta de consultar sobre la reforma constitucional. En canvi, es va revalidar el suport dels independentistes a un acord per concretar el trencament amb l’Estat a través d’un “mecansime unilateral d’exercici democràtic” i les lleis de desconnexió. La primera normativa, la que regula l’Agència Catalana de Protecció Social, s’aprovarà la setmana que ve en un ple que evidenciarà el xoc institucional amb l’Estat.





Enllaç noticia :