dilluns, 6 de juny del 2016

Després del Brexit, Catalunya. Per Germà Capdevila



«En el cas del referèndum per la permanència del Regne Unit, la Unió Europea ha tornat a exhibir una flexibilitat notable. La mateixa que farà servir amb Catalunya».



| 06/06/2016 a les 00:00h

Germà Capdevila
La Unió Europea és un club d'estats que preveu molt detalladament com entrar-hi, però que no contempla en cap cas un procediment de sortida per als seus membres. Per això l'anomenat Brexit ha fet tremolar els fonaments de la Unió.


David Cameron ha fet servir la amenaça del Brexit per aconseguir un seguit d'acord i beneficis extra per a la Gran Bretanya. Saltant-se tractats i normatives, els estats de la UE han tornar a mostrar la mateixa flexibilitat que en el cas de la no prevista reunificació alemanya o l'actuació del BCE durant la crisi, que excedeix els seus estatuts.


Més enllà del magnífic exemple democràtic que ens brinda la Gran Bretanya on els líders dels partits tenen tota la llibertat de consciència i de vot per fer campanya per l'opció que vulguin, el Brexit és un antecedent extraordinari per al cas català.


Quan Catalunya faci el pas i trenqui amb Espanya, el cas català deixarà automàticament de ser "un afer intern espanyol" per esdevenir un problema europeu. No en tingueu cap dubte, el club comunitari tornarà a fer gala de la mateixa flexibilitat, i hi intervendrà per evitar cap daltabaix que pugui posar en risc el projecte europeu. I com en el cas britànic, la voluntat popular prevaldrà sobre qualsevol altra consideració.
Enllaç article :