dijous, 3 de març del 2016

El TC admet a tràmit el recurs contra la comissió del procés constituent per desobediència

Estudiarà si la comissió parlamentària del procés emana de la declaració rupturista del 9-N que l'alt tribunal va suspendre.


ARA Barcelona




La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en una imatge d'arxiu / ACN



El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dijous l'incident d'execució per desobediència que el govern espanyol va promoure contra el Parlament de Catalunya per la creació de la comissió del procés constituent. L'última reforma de la llei que regula l'organisme implica una advertència a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i als membres de la comissió segons la qual poden estar cometent un delicte de desobediència si l'alt tribunal determina que la comissió dóna compliment a la declaració rupturista del 9 de novembre del 2015 suspesa el 2 de desembre pel mateix Constitucional.

Per desmuntar l'argumentari de l'advocat de l'Estat, els serveis jurídics de la cambra van redactar al·legacions la setmana passada. Si la Moncloa defensa que la creació de la comissió del procés constituent és conseqüència directa de la resolució rupturista del 9 de novembre i, per tant, implica l'incompliment de la sentència del Constitucional, el Parlament la desvincula totalment de la declaració d'inici del procés d'independència.

"Aquesta tesi resulta extraordinàriament forçada i desproporcionada quan es planteja respecte d'una iniciativa parlamentària [la creació de la comissió d'estudi] que, en si mateixa, només suposa l'obertura d'un procediment parlamentari el resultat del qual està per determinar", diu l'escrit de la cambra catalana. 


Enllaç noticia :