dimarts, 15 de març del 2016

El Govern no dissimula la seva preferència per Pedro Sánchez

, Palau de la Generalitat | 15/03/2016 a les 15:35h

GOVERN

Neus Munté destaca la "diferència" entre la relació que es pot establir amb el candidat del PSOE respecte Mariano Rajoy

La portaveu subratlla el compromís de l'executiu amb el full de ruta del 27-S

Pedro Sánchez afirma haver inaugurat una «etapa de desgel» amb la Generalitat.






Carles Puigdemont i Pedro Sánchez | EFE



Si s'ha de triar entre el PSOE i el PP, l'opció del Govern és clara: optarien pel candidat socialista, Pedro Sánchez, com el nou inquilí de la Moncloa. Ja fa temps que no se n'amaguen, però aquest dimarts s'ha esvaït qualsevol mena de dubte, després de la reunió que han mantingut Sánchez i el president, Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat. En aquest sentit, una de les coses que ha fet la portaveu de l'Executiu, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior, és "destacar una diferència de la relació amb Rajoy". Quina diferència? La de "parlar" i "establir sinèrgies", cosa que han trobat a faltar durant els darrers anys.

Ara bé, un cop constatada aquesta bona voluntat, i també l'agraïment a Sánchez pel fet de prendre la iniciativa amb aquesta reunió, Munté ha destacat què els separa del candidat socialista. En primer lloc, les al·lusions a un suposat "problema de convivència" a Catalunya. El president, Carles Puigdemont, ha traslladat el seu "malestar" a Sánchez arran d'aquesta afirmació i, segons ha explicat Munté, el candidat socialista "n'ha pres nota". Com també ha pres nota de la defensa a ultrança que el Govern fa de la immersió lingüística, del que consideren com unes "condicions humiliants" del FLA i d'altres matèries crítiques.

Units per les infraestructures 


Una de les crítiques que ha traslladat Puigdemont a Sánchez és la que fa referència als "compromisos pendents en infraestructures" a què no dóna resposta el govern del PP. Aquest és un dels punts en què més s'albira una possible entesa entre la Generalitat i el candidat a la presidència espanyola, ja que Sánchez també hi ha posat el focus, qualificant-ho d'"inversions marcades a l'Estatut que el govern espanyol ha de complir".

Però que la reunió no va més enllà de les bones intencions, i de la imatge de diàleg i bon tarannà que busca Sánchez, es constata en les dificultats que tenen els partits que integren el Govern, CDC i ERC, per donar suport a Sánchez al Congrés dels Diputats. El candidat del PSOE ha admès que, si bé han parlat amb Puigdemont del referèndum d'autodeterminació reivindicat des de Catalunya, el que no han tractat és un hipotètic suport –ni que sigui en forma d'abstenció- dels diputats de Democràcia i Llibertat a la seva candidatura.

Què dificulta l'entesa, la concreció de les bones intencions? Què converteix la reunió entre Puigdemont i Sánchez més en un gest emmarcat en l'estira-i-arronsa que mantenen els partits espanyols per desencallar la investidura? Doncs la impossibilitat de trobar un camí que satisfaci els plantejaments profunds d'ambdues parts. Malgrat el debat que no s'acaba de tancar sobre el termini de 18 mesos, i els missatges de concepció sobiranista que envolten la refundació de Convergència, Neus Munté ha defensat una i altra vegada, arran de les preguntes dels periodistes, el "compromís" de l'Executiu amb el full de ruta del 27-S. I, de la mateixa manera, Pedro Sánchez s'ha negat per enèsima vegada a un referèndum d'autodeterminació. Bon tot, però entesa més que difícil.


Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/105047/govern/no/dissimula/seva/preferencia/pedro/sanchez