dijous, 4 de febrer del 2016

Foc creuat entre Errejón i Junqueras pel referèndum: "Si tan convençut està que el perdríem, que no hi renunciï"

N.O. Barcelona





Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / PERE VIRGILI


Declaracions creuades d' Oriol Junqueras i Íñigo Errejón sobre un referèndum d'independència. Mentre el número dos de Podem assegurava aquest matí que ERC i DL no volen un referèndum perquè "saben que el perdrien", el vicepresident del Govern ha contestat que si tan "convençut" està d'això que no hi renunciï en la negociació amb el PSOE per a la formació d'un govern. "Si arriba a un acord amb Pedro Sánchez ha de ser condició 'sine qua non' celebrar el referèndum", ha dit Junqueras, si no, "serà bastant legítim que sospitem que, en el fons, sap que el guanyaríem", ha sentenciat el líder d'ERC.

Errejón ha fet aquestes declaracions en una entrevista a RNE, en un context de negociacions amb el PSOE on els partits independentistes s'han negat a participar –malgrat que una investidura de Sánchez podria necessitar l'abstenció dels 17 diputats d'ERC i DL–. El dirigent de la formació lila interpreta que la seva negativa demostra que no volen un referèndum a Catalunya –tot i que Podem hagi  canviat la seva aposta pel referèndum per un ministeri de Plurinacionalitat.

El dard llançat pel número dos de Pablo Iglesias ha encès els ànims de Junqueras, que en una entrevista a RAC1 ha demanat al de Podem que si tan convençut està que els independentistes perdrien en un referèndum –que és el que vol Podem– que posi sobre la taula del PSOE la consulta com a línia vermella per negociar la investidura de Sánchez i la formació d'un executiu. A parer de Junqueras, si Errejón es creu el que diu, "el millor argument" és que "continuï defensant-lo i no hi renunciï".

I és que de moment, tant ERC com DL s'han negat a donar el vistiplau a un govern al voltant del PSOE i Podem que no es comprometi amb la celebració d'un referèndum. De fet, aquest matí, també en una entrevista a RAC1, tant Gabriel Rufián (ERC) com Francesc Homs (DL) han tancat la porta a facilitar la investidura de Sánchez, ja que ambdós partits s'han compromès a "respectar" el mandat del 27-S. "No veig altra cosa que un 'no' com una casa de pagès", ha assegurat Homs, mentre que Rufián ha instat el PSOE a ser un partit realment d'esquerres i reconèixer la "plena sobirania" de Catalunya i el seu dret a l'autodeterminació. "Nosaltres hem de fer la nostra, es tracta de dignitat i de respectar el mandat del 27-S", ha deixat clar el republicà.

Per la seva banda, Xavier Domènech (En Comú Podem) ha contestat als líders d'ERC i DL que estan plantejant un debat d'investidura on el dret a decidir dels catalans hi és present. "Jo entenc que hi ha gent a Madrid que no té gaires coses a fer a banda d'estar esperant en una cadira", ha recriminat el de la formació lila als partits independentistes. Domènech ha reivindicat la seva voluntat de negociar i ha mantingut que la seva proposta per acabar amb el "bloqueig" en la qüestió nacional és el referèndum. Ara bé, ha admès que no pot assegurar que el PSOE accepti i que quan això es constati ja decidiran què fan com a formació. De fet, Pedro Sánchez ha rebutjat d'entrada el suport dels independentistes i s'ha negat per activa i per passiva a acceptar una consulta. Tenint en compte, a més, que una negociació amb ERC i DL provocaria una revolta dins el seu mateix partit.


Enllaç noticia :