dimarts, 16 de febrer del 2016

ERC i CDC acorden unitat de vot en la investidura de Sánchez

POLÍTICA

Els sobiranistes condicionen el suport a un pacte PSOE-Podem al dret a decidir. Tardà avisa el líder socialista del "perill" d'obrir el camí de la "criminalització".

 


Gabriel Rufián i Joan Tardà aquest dimarts al migdia amb Francesc Homs / ARA
ERC i CDC actuaran conjuntament en la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha explicat el portaveu d'ERC, Joan Tardà, després de reunir-se amb el líder del PSOE, a qui ha advertit dels riscos "d'obrir el camí de la criminalització de l'independentisme". El dirigent independentista ha afirmat que "el bé a preservar és el govern de Catalunya".

Pedro Sánchez, líder del PSOE, va dir que quan es reunís amb Gabriel Rufián i Joan Tardà primer i amb Francesc Homs després seria per dir-los que no vol els seus vots per ser president de govern. Pretén mantenir oberta una via de diàleg amb els sobiranistes, però no vol que la seva investidura en depengui ni una mica ni gens, i encara més tenint en compte que manté un acord general amb el PP en relació amb la unitat d'Espanya. Als extrems, Podem, que creu " imprescindible" celebrar un referèndum a Catalunya i comptar amb els independentistes, i el PP, que exigeix al PSOE  que "repudiï" per escrit el vot a favor o l'abstenció dels nou diputats republicans i els vuit convergents.


I què en diuen ells? ERC i CDC han anat matisant la seva posició en les darreres setmanes, i la determinació de Podem i En Comú Podem de defensar el referèndum davant el PSOE ha acabat de posicionar-los de cara a la reunió d'aquesta tarda. En declaracions a 'Els matins', de TV3, Tardà s'havia declarat "convençut" al matí que si Podem pacta amb els socialistes ho farà "amb el referèndum sota el braç". En aquest cas els republicans expliquen que debatran quina ha de ser la posició, i que un referèndum pactat, amb una pregunta clara i vinculant, podria fer replantejar el full de ruta sobiranista.

Una posició molt similar defensa Democràcia i Llibertat, el grup parlamentari que comanda Homs. En declaracions al mateix programa, el portaveu nacionalista ha deixat clar que la seva formació en cap cas votarà a favor de Sánchez, però que s'abstindrien si es compromet amb el referèndum.

Podem i C's, els dos partits amb els quals voldria pactar el PSOE, segueixen vetant-se mútuament, i això podria donar la clau a ERC i CDC. Si el PSOE pacta amb Podem i les seves confluències i IU, arribaria als 161 escons, lluny encara dels 176 que donen la majoria absoluta. Per ser investit en segona volta necessitaria més vots a favor que en contra, fet que faria necessària l'abstenció dels sobiranistes.

Després de les eleccions, ERC va dir que votaria no a Sánchez si no respectava el mandat del 27-S, mentre que, per contra, CDC es va mostrar disposada a facilitar la investidura de Sánchez amb l'únic objectiu de desallotjar el PP de la Moncloa, tal com va explicar Artur Mas al consell nacional, però ha anat incorporant noves condicions. En l'ànim de republicans i convergents hi pesa la necessitat de tenir a Madrid un govern que doni més oxigen a l'executiu català i també posar a prova l'aposta d'En Comú Podem, que va dir que condicionaria els acords al referèndum.

Rufián, Tardà i Homs s'han reunit aquest dimarts al migdia per analitzar la situació i la reunió que, per separat, mantindran amb Sánchez. El diagnòstic i la determinació de convergents i republicans, que a Catalunya comparteixen grup parlamentari i govern, és molt similar.


Enllaç noticia :