dilluns, 25 de gener del 2016

Carme Forcadell: «Volem Europa, però no qualsevol Europa»


| 25/01/2016 a les 12:20h
PARLAMENT DE CATALUNYA

La presidenta obre la Jornada del Consell Català del Moviment Europeu

Critica que continua sent un espai per als estats, i no per als pobles i les nacions

Krystyna Schreiber: «Catalunya ja està demostrant que actua com un estat»





Carme Forcadell, a la inauguració de la jornada del Consell Català del Moviment Europeu. Foto: Parlament de Catalunya



 Aquest matí, la presidenta del Parlament ha estat l’amfitriona de la XXV Jornada del Consell Català del Moviment Europeu, que se celebra a la seu del legislatiu. El tema que tracta és el de “Municipis que han fet Europa”. En una intervenció en el moment de l’obertura, Forcadell ha fet una defensa de la idea d’Europa tot dient que “Volem Europa, però no qualsevol Europa”. Ha recordat que el projecte europeu pateix moltes contradiccions, i ha fet referència al drama que viuen els refugiats, un problema que les institucions europees no ha no han sabut gestionar.

Forcadell ha criticat que Europa continua sent un espai per als estats, i no per als pobles i les nacions. Ha esmentat la realitat identitària de Catalunya, amb una llengua que parlen milions de persones però que no obté el reconeixement que mereix. En canvi, estats petits com és el cas de Malta tenen la seva llengua plenament reconeguda, tot i tenir tan sols mig milió de parlants.

El Moviment Europeu és una organització prestigiosa que va néixer l’any 1948 sobre les runes del continent després de la Segona Guerra Mundial. Va aplegar des de l’inici un ventall molt transversal de figures polítiques, des de Konrad Adenauer i Winston Churchill als socialistes Paul Henri Spaak i François Mitterrand, o polítics independents com Altioero Spinelli, qui fou eurodiputat pel PCI italià. L’objectiu era impulsar la unió de tots els europeus per fer impossible una nova guerra.

En els finals del franquisme, el Consell Català del Moviment Europeu va ser molt actiu en els rengles de l’antifranquisme. Estava mal vist, com tot el que bategava europeisme, pels cercles oficials. Molts dirigents de l’oposició, com Anton Cañellas, Josep Pallach, Heribert Barrera o Antoni Gutiérrez Díaz, en van ser impulsors. Actualment, el Consell Català està presidit per Xavier Ferrer. Aquest migdia, el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, clourà la sessió.
Enllaç noticia :