dimarts, 19 de gener del 2016

Aragó obre la porta perquè pobles de La Franja s'annexionin a Catalunya

Dimarts, 19 de gener de 2016 05:00 h

Les Corts aragoneses estarien acceptant la victòria independentista


A principis dels 80', Aragó va incloure al seu estatut la possibilitat d'annexionar pobles no limítrofes si els seus habitants ho desitjaven. Ho va fer pensant en dues poblacions, Petilla i Ademús (una a Navarra i l'altra a València), que tenien un fort sentit de pertinença Aragonès. L'article que regula aquest procés, que inclou consultes populars, està vigent des de 1982 i ara s'usa per 'donar la benvinguda' a poblacions que no vulguin la independència. Evidentment, però, estaria obrint la porta a moltes poblacions de La Franja que se senten catalanes i menyspreades (sobretot per l'ús de la llengua) per Aragó.




Mapa dels Paisos Catalans amb La Franja de Ponent destacada


Des de l'Espanya centralista i unitària s'ha tornat a posar sobre la taula un article de l'Estatut d'Aragó que obre la possibilitat que altres pobles fora de la comunitat s'hi annexionin. 
Aquesta possibilitat està recollida en l'article 10 de l'Estatut, el que tanca el seu títol preliminar, que estableix que "podran incorporar-se a la comunitat autònoma d'Aragó altres territoris o municipis, limítrofs o enclavats", sempre que compleixin una sèrie de condicions que inclouen el vistiplau de les Corts autonòmiques i la seva posterior convalidació en les estatals; en aquest segon cas, mitjançant la fórmula d'una llei orgànica, que requereix el suport de dos terços del Congrés.
La idea d'aquest article era l'annexió de dues poblacions Petilla i Ademús (una a Navarra i l'altra a València), que tenien un fort sentit de pertinença Aragonès. Ara s'ha tret del calaix amb una clara intencionalitat política però que els podria sortir molt malament.
El tir per la culata
El fet d'acceptar aquesta possibilitat és un perill no ben calculat per l'estat espanyol en dues vessants: per una banda, perquè les Corts aragoneses estarien acceptant l'escenari d'una Catalunya independent i, per l'altra, voldria dir que estarien disposades a acceptar, també, la fugida d'Aragó de tots aquells pobles que tinguessin el desig d'annexionar-se al Principat. Moltes d'aquestes poblacions ara es troben a La Franja en territori aragonès. La discriminació cultural i lingüística que pateixen aquests territoris juntament amb el projecte engrescador i modern de la Catalunya emancipada podria ser la base d'aquest desig.
Enllaç noticia :