dimarts, 1 de desembre del 2015

El ple del TC anul·larà aquesta setmana la declaració sobiranista

FERRAN CASAS Madrid






El ple del Tribunal Constitucional. EFE / J. LIZÓN / EFE


El Tribunal Constitucional té intenció d'anul·lar aquesta setmana la  declaració rupturista del Parlament, que es va aprovar amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. La decisió, jurídicament previsible però que tindrà un fort impacte polític, arribarà, doncs, abans de que comenci, la matinada del dijous al divendres, la campanya de les eleccions espanyoles del 20-D. El procés català serà  un dels grans assumptes de la campanya. 

Fonts de l'alt tribunal han confirmat a l'ARA que l'assumpte s'ha inclòs a l'ordre del dia de la reunió plenària, que ha començat aquest dimarts i durarà fins dijous, amb els 11 magistrats presidits per Francisco Pérez de los Cobos. Amb l'anul·lació, els sobiranistes es veuran abocats a la desobediència, tot i que en les seves  al·legacions el Parlament havia restat valor a la declaració.

El ponent de la sentència –el que redacta l'esborrany per sotmetre'l a consideració de la resta– és el jurista Andrés Ollero, exdiputat del PP per Granada durant 18 anys i membre destacat de l'Opus Dei. Segons algunes fonts, el text que ha preparat afirma que la declaració rupturista és un "atac" a les arrels de l'Estat constitucional i democràtic. Ollero ha preparat diversos esborranys, però tots fulminen una declaració d'inici del procés que, de fet, nega al mateix alt tribunal,   convertit en actor del procés, legitimitat a Catalunya.

El Constitucional ha accelerat, atesa la gravetat del text i la imminència de la campanya electoral. Això sí, els magistrats volen afinar en el redactat de la resolució per minimitzar la reacció social a Catalunya i, sobretot, per preservar la seva cohesió interna. Fins ara totes les decisions relacionades amb el procés, des de l'anul·lació de la declaració de sobirania fins a la del 9-N passant per l'acceptació del recurs del govern contra la  declaració de ruptura i la interposició de mesures cautelars, s'han pres per unanimitat, i així intentaran que segueixi sent per allunyar el fantasma de divisió de l'Estatut.

Quan va paralitzar la declaració de ruptura, el TC ja va avisar 21 membres del govern i la mesa del Parlament de la seva decisió. En aquest sentit, la sentència incorporarà una exigència clara de no tramitar les lleis de desconnexió que preveu el bloc del 'sí', i l'alt tribunal es valdrà dels poders que li ha conferit el govern del PP amb la darrera reforma legal per assegurar que ningú en desacati les sentències.


Enllaç noticia :