dilluns, 30 de novembre del 2015

La CUP s'alia amb l'oposició i "tomba" un senador a JxSí.

per Bernat Ferrer 30 de Novembre 2015 a les 17.43 h 

Es decanta per una fórmula que deixa en quatre els representants que la formació pot enviar a la Cambra Alta espanyola, en comptes dels 5 que preveia. C's, PSC, CSQP i PP n'hi enviaran un.


 





La junta de portaveus del Parlament de Catalunya ha decidit aquest dilluns que Junts pel Sí (JxSí) només podrà enviar quatre senadors a Madrid, quan la formació comptava que n'hi podria enviar cinc. La cambra catalana té dret a designar vuit representants a la Cambra Alta espanyola, però per repartir-los pot fer-ho en funció de dos mètodes de càlcul. I la CUP ha decidit sumar-se a la resta de l'oposició per decantar-se pel mètode de "restes majors", que dóna més joc al conjunt de forces, "prenent-ne" un a JxSí i un a C's. Així, al Senat hi haurà quatre representants independentistes, un de C's, un socialista, un de CSQP i un popular.

La CUP també podria haver tancat files amb JxSí i apostar pel mateix sistema que CiU i ERC van decidir en l'última ocasió, el D'Hondt. En aquest cas, Junts hagués enviat cinc representants a Madrid; C's, dos, i el PSC, un. Aquesta va ser la fórmula que Artur Mas i Oriol Junqueras van fer servir el 2012 per repartir els senadors, en contra del sistema emprat habitualment, i impossibilitar així que C's n'obtingués cap. Ara, la formació d'Albert Rivera ha decidit apostar per aquesta fórmula tradicional -malgrat "perdre" un representant en relació amb l'altre sistema-, en coherència amb allò defensat ja anteriorment. La CUP també s'hi ha avingut.

Per llei, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha de reclamar als diversos grups parlamentaris que presentin els seus candidats a senador abans del dimecres 9 de desembre. Ara que ja s'ha establert quants n'hi toquen a cada formació, seran aquestes les encarregades de formular les seves propostes.

La junta de portaveus també ha decidit com es configurarà la diputació permanent de la cambra: JxSí hi tindrà 10 representants, C's, 4; PSC, 3; CSQP, 2; PP, 2, i CUP, 2.



Enllaç noticia :

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/11/csqp_i_el_pp_aconsegueixen_senador_a_madrid_154349.php