divendres, 30 d’octubre del 2015

El govern espanyol recorrerà «de forma immediata» la declaració independentista al TC quan s'aprovi

| 30/10/2015 a les 14:21h

DECLARACIÓ PARLAMENT

Sáenz de Santamaría explica que els serveis jurídics de l'Estat estan estudiant si s'ha de presentar un recurs per impedir el debat de la resolució al Parlament

La vicepresidenta espanyola qualifica de "gravíssim" el que s'està promovent a Catalunya

Rajoy també es reunirà amb Duran i Lleida perquè "no està a favor" de la independència

​Albert Rivera assegura que Rajoy està d'acord amb un «pacte per Espanya»

 

 


Pere Gendrau
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat aquest divendres que els serveis jurídics de l'Estat estan estudiant si cal presentar un "recurs" per tal d'impedir que es debati al Parlamet la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP per tal de declarar l'inici del procés constituent. En tot cas, si la declaració tira endavant i s'acaba aprovant, l'executiu estatal la recorrerà "de forma immediata" al Tribunal Constitucional. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría ha qualificat de "gravíssim" el que s'està promovent a Catalunya i ha anunciat que el president espanyol, Mariano Rajoy, també es reunirà amb el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i lleida, perquè aquest "no està a favor" de la independència.

La roda de premsa ha estat inusualment curta, amb només tres preguntes per part dels periodistes. Es notava que Sáenz de Santamaría no volia donar més voltes a la qüestió i que tenia absolutament calculat el missatge que volia donar, exclusivament centrat en el procés català. La vicepresidenta ha estat rotunda, i ha insistit diverses vegades en la necessitat de defensar la "igualtat de tots els espanyols", a més de la "legalitat" i la "unitat indivisible de la nació espanyola".

La primera part del missatge ha estat centrada en la tramitació de la declaració independentista. Sáenz de Santamaría ha destacat, en referència a Ciutadans i PSC, que ja hi ha grups parlamentaris que han demanat la reconsideració de la proposta per part de la mesa de la cambra catalana. El PP, no tenint grup encara constituït, s'ha limitat a adherir-se a aquests plantejaments. Recórrer o no, ha assenyalat, depèn del que els diguin els serveis jurídics. Ara bé, si s'acaba debatent i aprovant, l'advocacia de l'Estat té clar que s'haurà de demanar al TC que en decreti la seva "immediata suspensió". I això, ha dit la vicepresidenta, ho pensen promoure en un "termini immediat".

Gravetat i vertigen

Preguntada sobre la informació de La Vanguardia que parla de tensió al Govern de Catalunya pel contingut de la proposta de resolució, Sáenz de Santamaría ha afirmt que "qualsevol governant" hauria de sentir un "vertigen molt considerable" perquè donar suport a un text com el que s'està impulsant suposa "faltar al jurament d'aquell que va prometre complir quan va assumir el càrrec". "És gravíssim el que allí s'està promovent", ha sentenciat Sáenz de Santamaría en referència al procés sobiranista i a la declaració.

D'altra banda, la vicepresidenta ha fet al·lusió a les trobades que Mariano Rajoy està mantenint amb els principals líders polítics per tal d'assolir un "pacte per Espanya". Per La Moncloa ja hi han passat els líders del PSOE i Ciutadans, Pedro Sánchez i Albert Rivera. A la tarda, hi va el de Podem, Pablo Iglesias. I, posteriorment, els que seran citats per veure's amb el president espanyol seran el dirigent d'IU, Alberto Garzón, i el líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida. Sobre Duran i Lleida, Sáenz de Santamaría ha justificat la seva presència afirmant que està en contra d'un nou estat independent. "Hem d'enfortir el que ens uneix", ha sentenciat la mà dreta de Rajoy, tot afegint que l'"objectiu superior" és la "defensa d'Espanya" i que tots aquest dirigents seran "benvinguts" per tal de treballar "en un afer d'estat amb l'altura de mires que requereix".


Enllaç noticia :