dijous, 17 de setembre del 2015

Un dirigent del Parlament de Suècia: «Catalunya compliria tots els criteris per ser membre de la UE»

| 17/09/2015 a les 15:55h
 

Carl Schlyter, el president del comitè d'Afers Europeus el parlament suec, assegura que si hi ha una majoria pel "sí" el 27-S hi haurà una nova "realitat política" que caldrà reconèixer

El portaveu de la Comissió Europea assegura que un nou estat independent hauria de demanar l'ingrés a la UE

 



 
El president del comitè d'Afers Europeus del Parlament de Suècia, Carl Schlyter, considera que el debat sobre l'encaix d'una Catalunya independent a la Unió Europea "no es pot utilitzar com argument" ni "excusa" a la campanya electoral. "Catalunya compliria tots els criteris per ser membre de la UE", constata, i prediu que Espanya "veurà els beneficis de tenir una bona relació amb Catalunya". En declaracions a l'ACN des del parlament d'Estocolm, on aquest dijous el Diplocat ha organitzat un acte sobre el 27-S, Schlyter, del partit dels Verds, ha indicat que si els catalans "escullen un futur diferent" els governs europeus hauran "de reaccionar". Ho ha dit poc després que el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, hagi assegurat que un hipotètic nou estat independent –en referència a Catalunya- hauria de demanar l'ingrés de nou a la Unió Europea.

El Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha explicat aquest dijous el procés d'independència i les eleccions del 27 de setembre al parlament de Suècia. En un acte organitzat conjuntament amb el partit dels Verds a Estocolm, el secretari general del Diplocat, Albert Royo, ha remarcat que el president català, Artur Mas, pot ser "jutjar i empresonat" en les setmanes vinents per haver promogut el 9-N. Royo ha destacat que els catalans han demanat "reiteradament" un referèndum al govern espanyol, però aquest s'hi ha negat i que "l'última sortida" és el 27-S.

"Seria millor un referèndum real", diu Schlyter

"La democràcia hauria de ser justa", ha assegurat Carl Schlyter, a l'ACN. El president del comitè d'Afers Europeus del Parlament de Suècia, ha lamentat que els catalans hagin de votar sobre la independència "de manera complicada" el 27-S, sense un referèndum vinculant, perquè el govern espanyol "el nega". "Seria molt millor que poguéssiu tenir un referèndum real, almenys tothom podria expressar la seva opinió justament, i aquesta és la base perquè tothom respecti la decisió", ha indicat.

Schlyter ha admès que Espanya podria tenir "un veto" sobre l'adhesió i això seria "un problema". En tot cas "si la conclusió del procés és que hi ha un matrimoni infeliç, el millor és ser bons amics". "Estic segur que la gent d'Espanya veurà els beneficis de tenir una bona relació amb Catalunya, es decideixi el que es decideixi", ha remarcat, perquè "sempre és millor tenir bones relacions amb el veí".

Les conseqüències del 27-S

Carl Schlyter ha reconegut a l'ACN que les eleccions del 27-S tindran un caràcter plebiscitari. "Li diguis com li diguis, si es vota una clara majoria de partits que volen un futur diferent per a Catalunya, com pots aturar el procés?", ha preguntat Schlyter. "Fins i tot si no ho volen reconèixer com un referèndum, hi haurà una realitat política. Un es pot quedar en un racó i dir que no li agrada, però això no importa, la realitat serà allà", ha advertit.

Schlyter ha remarcat que el comitè d'Afers Europeus ofereix al ministre suec d'Exteriors un mandat sobre com ha de negociar a la Unió Europea, i no ha descartat que un dia li hagin de donar directrius sobre Catalunya. "Potser haurem de tornar aquí", ha remarcat, especialment "si els catalans volen canviar la seva relació amb Espanya", ha conclòs.
 
 
Enllaç noticia :