dissabte, 22 d’agost del 2015

Gordó: "Aspirem a la victòria, no només al somni: aquest cop hem de vèncer"

LAIA VICENS Prada (Conflent)


Germà Gordó, en una imatge d'arxiu
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha afirmat que els catalans saben ser "astuts, pacients i fer servir bé les eines". "Aspirem a la victòria, no només al somni: aquest cop hem de vèncer", ha assegurat el conseller en un acte sobre una eventual Constitució catalana a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). "Ho tenim a tocar", ha dit. 

Durant el discurs, amb un cert to èpic, Gordó ha assegurat que la futura Constitució catalana "ha de reflectir el millor possible el nostre caràcter, societat i història". Al seu parer, la Constitució hauria d'incloure set ingredients indispensables: la voluntat de ser; la identitat "indestructible", que no es pot combatre "ni amb artificis ni amb intents d'assimilació"; el sistema de relacions socials i administratives i el dret propi que s'ha mantingut tot i els intents de l'Estat d'anul·lar-los; la justícia social i les llibertats individuals; les institucions pròpies, amb una tradició d'autogovern que comença en l'època medieval; el respecte per la pluralitat, la diversitat i la diferència, perquè Catalunya "renuncia el fanatisme i la intolerància" i el sentit de la modernitat, amb un caràcter "innovador, modernista i capdavanter". "Una Constitució servirà de poc si no recull aquests aspectes bàsics", ha afirmat.
En resum, Gordó ha instat a "demostrar" que els catalans estan fets de "grandesa, progrés, justícia social, llibertat nacional". 


En aquesta línia, i tenint en compte que el 9-N Catalunya "va firmar el certificat de defunció de la Catalunya autonòmica", Gordó ha dit que "a partir del 27-S se li ha de donar una forma jurídica sense oblidar la nació completa". 

Gordó ha defensat que una eventual independència del que ha anomenat "Catalunya administrativa" no hauria de "fer oblidar la nació completa". " Som-hi, sense oblidar la Catalunya Nord, la Franja, les Illes i el País Valencià", ha afirmat.

Gordó ha assegurat que Catalunya està formada per dues nacions, la catalana i l’occitana, i ha emplaçat els catalans independentistes a "pensar" i tenir en compte aquesta dicotomia i a lluitar per la unitat política de tots els Països Catalans.

Demana "no menysprear la política"

El conseller de Justícia ha reclamat "no menysprear la política" ni la "importància cabdal" dels partits polítics. "No hi ha una altra manera ni un altre remei que sumar la societat civil, els partits i les institucions", ha dit, argumentant que "els adversaris estan articulats políticament". 


Enllaç noticia :