dijous, 16 de juliol del 2015

Junqueras: "El nostre objectiu és la independència i es pot fer en un termini més curt de 18 mesos"

ARA Barcelona




Junqueras i Romeva, a Catalunya Ràdio / CÈLIA ATSET


El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat satisfet aquest dijous de l'acord amb CDC i les entitats del sobiranisme civil per bastir una candidatura civil independentista. Ha dit que el seu objectiu és la "independència" i ha asseverat que estant "convençuts que es pot fer en un termini més curt del que s'havia dit. Si tot el que hem de fer es pot enllestir en nou mesos, millor que en divuit", ha assegurat Junqueras. "I no només és una aportació nostra, sinó que ho diu el mateix Consell de la Transició Nacional".

En aquest sentit, en una entrevista a Rac1 preguntat per si la llista unitària era una victòria d'Artur Mas, el líder d'ERC ha asseverat que el seu objectiu "no és fer-se gols" entre els partits sobiranistes, sinó que la meta és "guanyar" l'estat espanyol.

Sobre el full de ruta pactat, Junqueras ha explicat que després del 27-S es farà una declaració "nominal" d'independència per doanr a conèixer al món que s'inicia el "procés d'independència". Tot seguit, es posarà en marxa un "paquet legislatiu", en què destaca una "llei de transitorietat jurídica" per "substituir progressivament" la legalitat espanyola i aportar seguretat jurídica. A partir d'aquí, s'iniciaria un procés constituent per posar les bases del nou país, de forma "inclusiva" en què "tothom" està "convidat" a participar-hi. Al final d'aquest procés hi hauria un referèndum de la constitució elaborada que implicaria la ratificació de la independència.

Trobada amb Raül Romeva

Aquestes han estat les primeres entrevistes públiques del líder republicà després de l'acord per la candidatura independentista amb CDC i les entitats del sobiranisme civil. S'ha mostrat "content" del pacte i ha assegurat que s'està "construint el millor equip". En aquest punt ha destacat la seva relació amb Raül Romeva, que encapçalarà la candidatura: "Hem treballat junts al Parlament europeu, aquests vincles són molt importants". I ha assegurat que el tàndem que van formar amb l'ecosocialista a l'Eurocambra, estava "convençut" que serien "capaços de fer-ho a Catalunya". Romeva ha de tenir un "paper decisiu" en aquesta candidatura i em "tindrà al seu costat" amb el que "necessiti".

Sobre el seu paper en els debats electorals, ha dit que Romeva ha de tenir un paper important com també ho seran Carme Forcadell i Muriel Casals. "Volem fer una campanya conjunta i coordinada"
Junqueras ha coincidit amb Romeva a 'El Matí de Catalunya Ràdio', on s'han rebut amb una emotiva abraçada.

"Ho enviaran tot al Tribunal Constitucional"

Junqueras s'ha mostrat convençut que el govern espanyol posarà les "traves" que podrà. "Ho enviaran tot al Tribunal Constitucional, també ho han fet amb el decret de pobresa energètica", ha asseverat. "La independència no només una qüestió de dret sinó de necessitat".

"Hem d'estar preparats per superar-les, entre les quals la força dels vots i la mobilització democràtica".

Un espai per 'Súmate'

Sobre la composició de la candidatura, Junqueras ha dit que s'està "construint el millor equip" i que incorporarà gent de "moltes sensibilitats". En aquest punt, ha dit que l'entitat independentista de castellanoparlants, 'Súmate', "és un espai molt rellevant i de confiança" i que, per tant, "tindran un paper a la llista".

El nom de la candidatura

Sobre el nom que ha de tenir la llista sobiranista, Junqueras ha dit que a parer seu hauria de ser "candidatura", no "llista, i que pot tenir a veure amb l'etiqueta que ahir va llançar a les xarxes Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals, #JuntsperGuanyar, o amb la "candidatura del sí", ha explicat a Rac1.

El paper de Junqueras a l'Executiu

Després del 27-S, Junqueras ha defensat un govern de la "màxima concentració" en què no ha volgut "concretar" el seu paper. Ha assegurat que en les converses amb Convergència "no s'ha parlat" que ell havia de ser "vicepresident", tot i que no ha descartat que acabi sent així.


Enllaç noticia :