dimecres, 8 d’abril del 2015

Castellà considera que no s'ha de descartar la DUI

El líder del sector sobiranista d'Unió replica a Espadaler que “l'única línia vermella és el respecte al que digui la majoria del poble de Catalunya”

“Ens la juguem històricament com a partit”, alerta.


08/04/15 02:00 - barcelona -



El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ahir, en l'entrevista que li va fer Xevi Xirgo a El Punt Avui TV Foto: JOSEP LOSADA.
 

Antoni Castellà no considera que la declaració unilateral d'independència –la DUI– sigui una línia vermella que Unió no pot traspassar. “No crec que s'hagi de descartar”, apuntava ahir al vespre el secretari d'Universitats i líder del sector sobiranista dels socialcristians en una entrevista a El Punt Avui TV en què rebutjava els topalls marcats pel secretari general, Ramon Espadaler, encarregat de redactar la proposta de full de ruta que la formació votarà en la consulta interna del 14 de juny.

Espadaler –a Europa Press– situava la DUI i la sortida de Catalunya de la Unió Europea com les dues línies infranquejables per a la formació socialcristiana. “L'única línia vermella és el respecte al que digui la majoria del poble de Catalunya”, li replicava Castellà.


També membre del consell nacional, Castellà encara no s'ha reunit amb el secretari general, que ha obert un torn de consultes per confegir una proposta estratègica en què es pretén incorporar les diferents sensibilitats que cohabiten en els socialcristians. Per Castellà, és imprescindible que el redactat del referèndum intern sigui inequívoc i que hi quedi clar si “el 27-S són unes eleccions plebiscitàries i quina posició defensa Unió en el plebiscit”.

Independentista des de sempre, Castellà discrepa d'una hipotètica proposta en què es busqui, de nou, un acord amb l'Estat espanyol que “durant els últims cents anys hem intentat”. “Si es tracta que no moguem fitxa fins que pactem amb l'Estat, no ho trobo acceptable”, deixava clar, recordant que ni el PP, ni el PSOE ni ara tampoc Podem “no accepten el mínim del mínim que és que es pugui fer una consulta democràtica”. Ara bé, Castellà reconeixia que si després de les eleccions del 27-S hi ha una majoria sobiranista, s'obrirà un procés llarg i complex en el qual caldrà necessàriament arribar a acords amb l'Estat espanyol. Pel secretari d'Universitats, “en deu anys Catalunya podria ser una cosa similar a Dinamarca”.

Tensió al partit
En l'entrevista, Castellà admetia que el procés sobiranista ha causat tensions dins d'Unió, igual que al país. “Ens la juguem històricament com a partit”, alertava, bo i reconeixent que manté diferències amb el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que no és independentista i aposta per la confederació.

Partidari que Unió detallés el full de ruta abans de les eleccions municipals, Castellà espera que la indefinició no els passi factura a les locals. “Si el debat sobre l'estat sobirà no és una entelèquia hauria de començar als municipis”, lamentava.



No crec que
s'hagi de descartar la declaració unilateral d'independència

En deu anys Catalunya pot ser
una cosa similar
a Dinamarca


L'única línia vermella és el respecte al que digui la majoria del poble de Catalunya


Visc la situació actual amb il·lusió.
La bona notícia és
que aquest procés
no té marxa enrere


No és una
decisió ideològica, sinó estratègica, la de decidir si el teu país vol la independència

Ens la juguem molt històricament com a partit. Tenim base doctrinal suficient per defensar que l'opció és independència


Els debats interns són una dinàmica normal dins d'Unió Democràtica

Si fóssim en un


estat sobirà no tindria sentit anar amb CDC. Allò lògic serien
les coalicions postelectorals

No veu Duran vinculat a Construïm


Antoni Castellà no creu que el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, estigui al darrere de la plataforma Construïm, nascuda a l'entorn dels socialcristians. Malgrat que des del moviment –té suports com el de Josep Miró i Ardèvol o Francesc Torralba–asseguren que no tenen, per ara, la intenció de constituir-se com a partit, ja s'han registrat al Ministeri de l'Interior. I per al líder del sector sobiranista d'Unió, això sí que és una línia vermella. “No es pot treballar en dos partits alhora”, alertava Castellà en l'entrevista a El Punt Avui TV, on recordava que els estatuts dels socialcristians –a diferència, per exemple, d'Iniciativa– no permeten ni tan sols crear corrents interns. El que sí que es podria fer seria, va dir, un acord de federació.

Darrera actualització ( Dimecres, 8 d'abril del 2015 08:43 )  


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/-/840297-castella-considera-que-no-sha-de-descartar-la-dui.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui