divendres, 20 de febrer del 2015

Oposició a la inaguració de la línia de la MAT que travessa l'Albera

ELÉCTRIQUES

L'alcalde d'Agullana ha anunciat que no assistirà, tot dient que "no volem avalar un sistema de transport d'electricitat que afavoreix les produccions centralitzades de molta potència en detriment de produccions locals".


20/02/2015 Territori  



NO a la MAT manifestació de Girona, març de 2008
Diverses entitats ecologistes i organitzacions del nord i el sud de l'Albera han manifestat aquests dies la seva oposició a la inauguració de la línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) que reunirà les xarxes francesa i espanyola. L'acte tindrà lloc avui a a Montesquiu d’Albera amb la presència del Ministres francès, espanyol i el president de la Generalitat, Manuel Valls, Mariano Rajoy i Artur Mas respectivamet. La línia serà activada el juny i travessera territoris catalans, des de Baixàs a Santa Llogaia d’Alguema, passat de Figueres (Alt Empordà). Una línia de 250 quilòmetres de cable soterrat, un túnel que creua el Pirineu, 700 MEUR d'inversió i 2.000 megawatts de potència.


Així, Europa Ecologia-Els Verds reprova aquesta interconnexió elèctrica que alertava les comarques de Perpinyà fa menys de 10 anys. En un comunicat, la responsable del partit a Catalunya del Nord, Agnès Langevine, va remarcar dimecres passat un "gran projecte inútil i costós". La MAT va ser projectada "quan l’electricitat nuclear, a través de les seves exportacions, cobria un 12% del cost de les importacions de petroli i de gas" a França, subratlla. Però la conjuntura energètica "contradiu clarament" l'estratègia impulsada fa més de 10 anys i la línia "és per desgràcia construïda", si bé "només el desenvolupament de les energies renovables" podria revalorar aquesta inversió aberrant".

Per la seva banda, l’anarcosindicalisme nord-català centrat en l'organització CNT66 ha manifestat en un comunicat la seva ferma oposició a la línia de molt alta tensió (THT/MAT). Recorda que malgrat les nombroses mobilitzacions ciutadanes i d’alcaldes i regidors municipals hostils al projecte, els estats francès i espanyol han aconseguit imposar-se.

També ha denúncia el fet que cada vegada més s’imposa una política energètica de país concentrada a l’entorn d’una administració molt centralitzada i d’actors privats de caire mundial, com Areva, que impedeixen qualsevol debat democràtic equilibrat.

En aquest cas, la CNT 66 considera que la lògica de posar pel davant les exportacions i els intercanvis entre estats i companyies comercials ha prevalgut enfront el rebuig d’una gran part dels habitants.

Una infraestructura que no disposa dels estudis d’impacte ambiental

Dimecres passat,  el Tribunal Suprem va escoltat el testimoni de nou tècnics que han fet informes contraris al tram aeri de la Molt Alta Tensió (MAT) entre Bescanó i Santa Llogaia d’Àlguema. Han defensat que aquesta és una infraestructura que no disposa dels estudis d’impacte ambiental necessaris a nivell global i han qüestionat la seva legalitat. En declaracions a l’ACN van assegurar que aquesta és una “inversió imprudent” i un “disbarat”. Tots ells han defensat els seus informes davant el jutge ponent de la sala Tercera del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem, que va admetre a tràmit un contenciós interposat per la IAEDEN, la CUP i l’AlarMAT contra l’acord del consell de ministres que va declarar d’utilitat pública el Bescanó-Santa Llogaia i en va aprovar el projecte executiu.

Els tècnics ja havien denunciat les mancances del projecte als seus informes, , com la inexistència d’un estudi d’impacte ambiental o l’incompliment de la distància de seguretat entre torres i habitatges. Entre els que han declarat aquest dimecres hi ha el doctor i president d’Eurosolar Pep Puig; la professora d’Economia de la UdG Anna Garriga; l’economista Josep C. Vergés; l’enginyer tècnic en topografia Enric Barneda; el metge expert en camps electromagnètics José Luis Bardasano, o el doctor de la UB i professor en Sociologia Joaquim Sempere.

El procediment pot acabar amb una vista o bé amb una sentència emesa directament pel Suprem. El Tribunal, però, en relació a la MAT, ja ha tombat altres recursos. En concret, el març del 2010 va arxivar els que es van presentar contra els trams de línia de 400 kV entre Sentmenat-Bescanó i Vic-Bescanó, precisament, els anteriors al que ara és motiu de litigi.

L'Alcalde de l'Agullana no assistirà a l'acte

Alfons Quera per ERC, ha anunciat que no assistirà a l'acte d'inauguració de la nova interconnexió elèctrica amb el Rosselló de la MAT, tot i estar-hi convidat, en protesta per l'actitud poc democràtica del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

Quera ha manifestat que com a cap de Govern Rajoy ha "impedit, amb actituds poc democràtiques, que el poble de Catalunya pogués decidir el seu futur a través d'un referèndum, com sí va fer Escòcia". I, a més, "no volem avalar un sistema de transport d'electricitat que afavoreix les produccions centralitzades de molta potència en detriment de produccions locals".


Enllaç noticia :