dimecres, 18 de febrer del 2015

Mas-Colell avisa que hi ha "un perill real que l'estat espanyol margini Catalunya en el pla Juncker"

Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement. / FRANCESC MELCION
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha alertat que l'estat espanyol va ser l'únic país europeu que no va presentar una llista detallada dels projectes que volien rebre l'ajut del pla Juncker, i que simplement va demanar una inversió global de 53.000 milions d'euros, i creu que hi ha “un perill real que l'Estat margini Catalunya en el pla”. Per aquesta raó ha instat tots els grups a presentar una “moció comuna i àmplia” per evitar-ho.

El titular de finances catalanes ha explicat que la proposta definitiva que Catalunya ha d'enviar al govern espanyol s'està elaborant ara, ja que està previst que els instruments del pla Juncker es posin en marxa a mitjans de 2015. Tot i això, el govern de la Generalitat ja va enviar una primera llista amb 185 projectes públics i privats susceptibles de rebre les inversions d'Europa.


El conseller també ha alertat sobre tres problemes derivats del pla d'inversions. Per una banda, que el sector públic aporta quantitats escasses i que surten d'altres partides necessàries com el programa Horitzó 2020. I, per l'altra, que no han de ser subvencions a inversions privades que es farien igualment, sinó que ha de motivar inversions del sector privat que d'una altra manera no es farien per la possibilitat de risc. I, finalment, ha demanat que la part pública d'aquestes inversions no computi com a dèficit.