diumenge, 4 de gener del 2015

'The Economist': "Rajoy haurà de lluitar per salvar Espanya de la desintegració"

04/01/2015

INDEPENDÈNCIA

El setmanari britànic destaca que "la Constitució no pot sobreviure en la seva forma actual"


Nerea Rodríguez



El president espanyolUltradretà, Mariano Rajoy


El setmanari britànic ‘The Economist’ constata en un article que “Espanya s'enfronta a un any de política de confrontació, amb diverses eleccions que podrien portar canvis dramàtics en la forma en què el país és governat”, i avisa que “la Constitució, que ha apuntalat la democràcia des de 1978, no pot sobreviure en la seva forma actual”. Així, assenyala que el president espanyol, Mariano Rajoy, i el seu partit de centre-dreta aviat podrien trobar-se lluitant en dos fronts alhora: tractar de salvar Espanya de la desintegració si hi ha eleccions anticipades sobre la independència a Catalunya; i lluitant per evitar que el PP es desplaci fins al tercer lloc en les eleccions municipals i regionals del maig”.


Alhora, el setmanari destaca que “tampoc acaben els problemes de Rajoy aquí”. En aquest sentit, recorda que les eleccions generals podrien donar lloc al PSOE o a un partit d'esquerra nouvingut, Podemos, expulsant Rajoy i el desmantellament de les reformes econòmiques introduïdes per fer front a la crisi de deute d'Espanya”. En relació a Catalunya, ‘The Economist’ explica que “la convocatòria d’unes eleccions catalanes depèn del president regional, Artur Mas. Ell vol unes eleccions ràpides que serveixin de plebiscit sobre la independència, però també està ansiós de no cedir poder al seu rival, el partit Esquerra Republicana de Catalunya. Amb aquest fi vol que ERC recolzi en la mateixa llista l'ala independentista del seu propi partit”.

En canvi, afegeix que “ERC prefereix anar en solitari en llistes separades, però ha garantit a Mas la presidència". "El més important és la República catalana, no la presidència", destaca el ‘The Economist’ que va dir Oriol Junqueras. I conclou: “Una enquesta pre-Nadal mostra que el suport a la independència s'ha reduït de 47,1% a l'abril a 44,5% actual. I s’afegeix a la incertesa el sorgiment de Podemos, que dóna suport a un referèndum, però desconfia dels separatistes bascos i catalans”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/01/_the_economist_rajoy_haura_de_lluitar_aviat_per_intentar_salvar_espanya_de_la_desintegracio_105539.php