dimarts, 27 de gener del 2015

Constitució post 27-S

Mas defensa que el pròxim Parlament elabori una proposta de Constitució catalana

Assenyala que els partits donaran a les eleccions el caràcter plebiscitari que Duran i Rajoy qüestionen

Veu la regeneració en l'independentisme

 

27/01/15 02:00 - BARCELONA -



 


Artur Mas es mou. El president de la Generalitat va introduir ahir nous matisos en el seu full de ruta. Després de l'acord amb Oriol Junqueras per a les plebiscitàries, de l'entesa sobre el pressupost i dels contactes per acordar un programa comú per a la independència, Mas va redibuixar alguns dels plantejaments fets en la conferència del 25-N, en què va formular una proposta per assolir l'estat català en divuit mesos. Durant la seva intervenció en el cicle Moment zero –organitzat per l'entitat Moment Zero, El Punt Avui i El Born Centre Cultural–, Mas va advocar perquè el Parlament que surti de les eleccions del 27-S elabori una proposta de Constitució catalana. 

També va suggerir que la votació de ratificació de la carta magna podria substituir el referèndum postplebiscitari que ell mateix havia defensat, tot i que no va tancar la porta a fer-lo per les incerteses que es poden generar, començant per la reacció de la comunitat internacional. L'acostament evident amb els republicans pel que fa al projecte es produïa el mateix dia que ERC marcava perfil propi en l'àmbit de la corrupció i forçava la compareixença de Mas en la comissió d'investigació del frau fiscal. Després de la difusió del sumari del cas de les ITV, el president va defensar la seva actuació en la negociació amb deslocalitzacions i es va desvincular de l'actuació d'Oriol Pujol.



VÍDEO: Intervenció d el president de la Generalitat, Artur Mas, dins el cicle de conferències Moment Zero. El Punt Avui Televisió.





"El president
sosté que la UE
ha de ser en les negociacions" 

Quant al camí a seguir després dels comicis, Mas va precisar que el govern no assumirà cap proposta pròpia de Constitució, i que haurà de ser l'hemicicle que es constitueixi després de les plebiscitàries el que ho faci si hi ha una “majoria clara” a favor de la independència. El president s'alineava, d'aquesta manera, amb l'esquema traçat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional i amb els continguts dels esborranys del full de ruta sargit en les negociacions entre CiU, ERC i les entitats sobiranistes, i de les quals s'han despenjat ICV-EUiA i la CUP, almenys temporalment.

Mas és partidari que en aquest procés constituent també participin els contraris a la secessió. En l'executiva de CiU, abans de la conferència en el cicle Moment zero, la federació va evitar concretar un calendari per tancar el seu programa electoral i es va instar a avançar amb “normalitat”. Unió, a més, ha ajornat la jornada de Construïm (la plataforma de Josep Antoni Duran i Lleida per a una refundació centrista) sobre el procés fins a després de les municipals.

Mas va insistir que seran els partits els que donaran caràcter plebiscitari a les eleccions. Ho reiterava després que Duran posés en qüestió que els comicis puguin donar un mandat democràtic per a la independència equivalent a un referèndum i l'endemà de l'advertència de Mariano Rajoy que “no enganyaran la llei”. És més, el president va al·legar que el moviment independentista és “el principal motor de regeneració democràtica” a Catalunya, per la “radicalitat democràtica” dels plantejaments, l'actitud “cívica i pacífica” i la unitat. En vista de l'ascens electoral de Podem i les conseqüències encara per veure de la victòria de Syriza a Grècia, Mas singularitzava el cas català i es mostrava desconfiat pel que fa a la capacitat grega de plantar cara a les mesures d'austeritat després de l'intent fallit del president francès, François Hollande, de desmarcar-se d'Angela Merkel.

La UE, a la taula
El govern és partidari d'encetar negociacions amb l'executiu espanyol l'endemà del 27-S si hi ha un resultat clar a favor de la independència. Mas considera, però, que la Unió Europea també ha de seure a la taula com a part interessada en la secessió d'un país de declarat sentiment europeista. El president compta que Madrid negarà la legitimitat dels resultats i va reiterar la necessitat que els partits n'afavoreixin una lectura clara perquè els actors internacionals no en dubtin. “Ens ho juguem gairebé tot en l'escena del reconeixement internacional”, va avisar. Mas també va rebutjar situar en el calendari una eventual declaració unilateral d'independència i va assenyalar que les majories que es configurin després dels comicis prendran la “decisió final” sobre la manera com culminar el procés. “No depèn només de mi”, va argüir.
Darrera actualització ( Dimarts, 27 de gener del 2015 10:23 ) 


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/816885-constitucio-post-27-s.html