dilluns, 10 de novembre del 2014

Les cròniques internacionals que mostren la dimissió de l’estat espanyol a Catalunya que no trobaràs als mitjans tradicionals




La consulta del 9N ha tingut un ampli ressò a la premsa internacional. Potser repassant els mitjans tradcionals  trobem a faltar una part important de les cròniques, habitualment es troba la nota de les agències de notícies, però es no aquells articles que informen sobre el desafiament clar a l’estat espanyol que ha representat el 9N.  Per això hem fet un resum de titulars de les cròniques internacionals que reflecteixen millor aquesta sensació.

Ahir el diari anglès The Independent ja avançava ”Catalonia independence: Catalans ignore Spanish veto to vote on independence (Els catalans ignoren el veto espanyol)

Avui dilluns una part important de la premsa internacional veu la consulta com una dimissió de l’estat espanyol a Catalunya.

A Itàlia ho tenen clar:


La Stampa: Catalogna sfida Madrid e sogna l’indipendenza Favorevole l’80,72 per cento degli “elettori” (Catalunya desafia Madrid i somnia amb la indepependència)

El també italià la Repubblica també veu un desafiament a Madrid. “La Catalogna sfida Madrid: referendum sull’indipendenza” es el seu titular.

Il Giornale titula “Catalogna al voto sognando l’indipendenza: prova di forza con Madrid” (Catalunya vota somniant amb la Independència. Prova de força a Madrid)

El nord-americà The New York Times titula que Catalunya vota aclaparadorament per la independència d’Espanya en l’enquesta simbòlica, i en la seva crònica destaca que desafiant les objeccions legals i polítiques de Madrid, més de dos milions de catalans van participar el diumenge en un sondeig d’opinió sobre la independència, que els polítics de govern catalans han presentat com un preludi abans de trencar amb la resta d’Espanya.

Russia Today: “Homage to Catalonia: People defy Madrid casting ballots in symbolic independence vote” (Homenatge a Catalunya. La gent desafia Madrid...)

The Pioneer, el segon diari en llengua anglesa de la India titula: “Catalonia defies Spain to hold independence vot ( Cayaluna desafia a Espanya votant per la independència) 

The Times: “Four in five Catalan voters back independence in symbolic poll”.
Quatre de cada cinc catalans voten per la independència. En la seva crònica The Times explica que centenar de milers de catalans van votar ahir per la independència. malgrat l’oposició del govern espanyol, i sabent que la votació no era vinculant

Atlantic Sentinel: “Defying Madrid, Catalonia Votes on Statehood” (Desafiant Madrid, Catalunya vota com un estat)

L’argentí Clarin “Una masiva votación en Cataluña, pero con temor a una intervención” No se trata de un referéndum, pero sí de un acto con poderosa fuerza simbólica explicaen la seva crònica.

Channel News Asia “Catalonia defies Spain to hold independence” (Catalunya desfia Espanya per aconseguir la independència)

Le Figaro: “Les Catalans disent oui à l’indépendance”. Els catalans diuen sí a la independència .

Le Monde: Dos milions de catalans van votar a favor de la independència. En la seva crònica explica que la consulta es va dur a terme malgrat dues descision del Tribunal Constitucional, i que Artur Mas, el president català va obviar les decisions del TC.

Al brasiler O Globo ahir era la foto del dia la de la crònica sobre Catalunya “Foto do dia: Catalunha faz consulta popular sobre independência”

Euronews titulava ahir “Spain: catalonia defies Madrid to hold non-binding independence ballot “Catalunya desafia Madrid amb una consulra sobre al independència)

Yahoo notícies, un dels digitals més llegits,  titulava: “Two million defiant Catalans vote on breakaway from Spain” ( 2 milions de catalans desafiants voten separar-se d’Espanya).



http://araomai.cat/les-croniques-internacionals-que-mostren-la-dimissio-de-lestat-espanyol-a-catalunya-que-no-trobaras-als-mitjans-tradicionals/