L'òrgan considera que la Generalitat ha de treballar per les competències que li atorga l'Estatut
El PP afirma que envaeix tasques pròpies de l'Estat
Delegació del govern de la Generalitat a Berlín durant la jornada del 9-N Foto: ELPUNTAVUI. |
L'objectiu del govern de la Generalitat amb aquesta llei és establir unes relacions institucionals “fluides i constants” amb el cos consular a Catalunya i promocionar-ne de noves en altres països com una manera de potenciar les relacions bilaterals amb territoris que puguin tenir interès en Catalunya. Segons els populars, aquest punt de la llei és una clara invasió de competències, ja que les relacions internacionals estan reservades a l'Estat i pel que fa a la bilateralitat de les negociacions aquestes es regeixen pel dret internacional i per tant s'apliquen a l'Estat espanyol com a “subjecte sobirà i actor internacional”. A més, critiquen durament que la llei d'acció exterior plantegi la possibilitat que personal de l'administració de la Generalitat pugui ser destinat a organitzacions internacionals i que es fomenti la presència i la utilització del català en els tractats internacionals de contingut cultural o lingüístic. Pels populars, aquestes mesures no només envaeixen competències, sinó que, a més a més, intenten condicionar l'acció exterior de l'Estat.
El dictamen del consell, de 33 fulls, si bé admet que l'acció exterior és competència de l'Estat espanyol també recorda que la Generalitat ha de vetllar per les competències que li atorga l'Estatut i és en funció d'aquestes que pot exercir la seva tasca a l'exterior, com també reconeix el dret comunitari. Amb l'aval del consell, la nova llei se sotmetrà a votació el 26 de novembre.
Llei per als catalans a l'estranger
Les relacions
internacionals van protagonitzar ahir bona part de l'activitat política,
ja que conjuntament amb la llei d'acció exterior ahir el govern també
va donar llum verd a la llei de la Catalunya exterior. Si bé la primera
fixa l'atenció en les relacions consulars i entre administracions i
organitzacions, la segona té el focus posat en els ciutadans catalans
que resideixen a l'exterior. Per això s'ha hagut de posar al dia la llei
del 1996 i substituir-la per un nou marc que aquesta vegada posa èmfasi
en les relacions en l'àmbit individual sense descuidar el lligam de la
Generalitat amb les 130 comunitats de catalans a l'exterior.
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/796863-la-llei-daccio-exterior-rep-laval-unanime-del-consell-de-garanties-estatutaries.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada