LA CRÒNICA
Rajoy, escandalosament irrellevant al Parlament. Mas ni tan sols segueix la roda de premsa de la Moncloa, i Junqueras tampoc.
Lluís Bou
La presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, i el president de la Generalitat, Artur Mas |
La desconnexió de Catalunya respecte d'Espanya està agafant velocitat de creuer. L'impacte polític del 9-N és majúscul i avui ja s'ha vist al ple del Parlament. S'han produït escenes inèdites, i aquest cop de gran calibre. El president espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut a Madrid per donar la resposta al 9-N i cap dels grans actors del procés sobiranista li ha dedicat ni un minut de temps. Ha estat escandalosament irrellevant. Una cosa mai vista. El govern espanyol ha perdut capacitat de control, va a remolc dels esdeveniments.
Fotografs acreditats al Parlament, pendents d'Artur Mas mentre Mariano Rajoy parla pel televisor |
Mentre Rajoy responia preguntes, el president Artur Mas estava als passadissos parlant amb un grup de persones que havien acudit per presenciar el ple. Després li han demanat de fer-se una fotografia conjunta, a la qual cosa el president ha accedit. Alguns periodistes seguien la intervenció de Rajoy per ràdio o en una pantalla de televisió que té RTVE als passadissos, però a ningú més despertava curiositat.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el líder d'aquest partit, Oriol Junqueras |
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha actuat exactament igual que Mas. Algunes televisions de Madrid li han preguntat si havia vist la roda de premsa de Rajoy, i res. "No he pogut, tenia feina", ha respost. "Què dieu que ha dit?". A Junqueras se li escapava el somriure sota el nas. Ni tan sols ha fet declaracions replicant al president espanyol.
"És que el que pugui dir Rajoy és molt previsible: Sempre és no, no, no. I a més ara està molt pressionat per l'ala dreta i encara es mourà menys. I a sobre ens envien la fiscalia", explicava un col·laborador de Mas. La Moncloa ha perdut la capacitat de controlar el joc i només es planteja contraatacs. La síndrome Ibarretxe a Catalunya està descartada. Insisteixo que això no havia passat mai abans. És una conseqüència monumental del 9-N.
Aquest nou escenari, amb un Rajoy tan afeblit, dóna les regnes de procés a Mas, sobretot després que ERC el va deixar sol amb la CUP en la defensa del nou 9-N, en la setmana de l'esquerda de la porcellana. La sessió de control d'avui ha estat una de les més tranquil·les dels darrers mesos, perquè aquesta nova correlació de forces s'ha incorporat al paisatge. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat mostres de voler-se sumar com sigui al grup, potser en un front antiquerella, per no quedar definitivament despenjat. L'escenari és volàtil i ara bufa a favor de Mas. "Si presenten una querella contra el president per haver posat les urnes, us imagineu què serà el dia que el facin anar a declarar?", apunta un diputat de CDC als passadissos intuïnt la següent pantalla. Madrid no se n'adona.
El diputat de la CUP David Fernàndez |
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va passar un dia molt delicat el 9-N. "No sabíem del cert si s'atrevirien o no a retirar les urnes", m'explica. Tot indica que el govern espanyol va dubtar. El consell de ministres de divendres podia haver ordenat al fiscal general de l'Estat que actués, però no ho va fer. Tot va quedar per la interpretació de la fiscalia local el mateix cap de setmana, i aquesta van descartar suspendre la votació, al·ludint a la proporcionalitat. Hi ha una dada que també ha estat valorada per la Generalitat i és que van enviar la petició de recollir dades al comanament dels Mossos. Podien haver-ho fet directament als agents, però llavors la pressió d'execució de l'ordre era immediata.
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/11/la_cronica_la_desconnexio_agafa_velocitat_de_creuer_104515.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada