dimecres, 5 de novembre del 2014

Fre a l'eufòria de Rajoy

05/11/14 02:00 - Brussel·les -

L'estancament de la zona euro castiga la recuperació espanyola, que el 2015 creixerà menys del previst, l'1,7%

La UE alerta l'Estat que incomplirà el dèficit públic fins al 2016



Previsió del PIB Foto: EL PUNT AVUI.


L'eufòria i els plans del PP per presentar-se a les properes eleccions venent el miracle de la recuperació espanyola s'estavellen contra l'estancament de l'economia europea. Brussel·les va haver de corregir a la baixa ahir les previsions del govern espanyol, per massa optimistes: el PIB creixerà l'1,7% el 2015 (tres dècimes menys del que ha promès Luis de Guindos) i no arribarà al 2,2% fins al 2016. Tot i aquesta desacceleració, l'Estat superarà Alemanya, França i Itàlia i també la mitjana de la zona euro, en sis dècimes l'any que ve i en cinc el següent, segons els càlculs de l'executiu comunitari. El problema és que costarà que aquesta millora es tradueixi en una reducció de l'atur, que cau però més lentament del previst: d'aquí a dos anys encara serà del 22,2%.

La frenada de la zona euro complica, i molt, el sanejament dels comptes públics. I més encara després de la rebaixa d'impostos anunciada per Mariano Rajoy: el dèficit públic espanyol es reduirà fins al 4,6% el 2015 i fins al 3,9% el 2016, ben lluny de complir el calendari imposat per Brussel·les (que fixa objectius del 4,2% i del 3%, respectivament). El forat, en aquests dos anys, serà d'uns 15.000 milions d'euros que Rajoy hauria de tapar fent noves retallades o inventant-se nous ingressos en plena precampanya electoral. Aquest any els números vermells seran del 5,6%. El deute públic espanyol no atura la seva cursa meteòrica i l'any que ve fulminarà la barrera del 100% del PIB, situant-se en el 101,2% del PIB el 2015 i en el 102,1% el 2016. A finals de novembre, la nova Comissió Europea haurà de decidir si esmena els comptes d'alguns governs per corregir aquestes desviacions pressupostàries.


Com si sentís ploure, tot i els molts advertiments de Brussel·les, De Guindos es va afanyar a celebrar ahir mateix que l'economia espanyola creix més que la resta i “començarà el 2015 amb una velocitat de creuer del 2%”. L'executiu de Juncker augura per a l'any que ve un anèmic 1,1% a Alemanya, un 0,7% a França i un 0,6% a Itàlia. Espanya guanyarà fins i tot a alumnes modèlics del club triple A com ara Finlàndia (que només creixerà el 0,6% l'any que ve després d'una recessió del 0,4% aquest 2014), Àustria (1,2%) i els Països Baixos(1,4%). També Rajoy es va felicitar que “els que han fet sacrificis i esforços perceben que les coses estan millorant”, tot i que sigui “més a poc a poc i amb menys intensitat del que mereixen”.

L'economia europea esquivarà recaure en una tercera recessió, però s'estanca i “no hi ha una solució única i simple per resoldre les seves dificultats”. El nou eurocomissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, reclama als 28 combinar “polítiques pressupostàries creïbles, reformes estructurals ambicioses i inversions del sector públic i privat”.

Pla de xoc per Nadal
Abans d'aquest Nadal, Brussel·les presentarà un pla de xoc amb 300.000 milions d'euros en inversions (caldrà veure si realment són diners nous o fons reciclats d'altres partides pressupostàries). El socialista francès es va estrenar ahir havent de respondre a la pregunta sobre si la situació política a Catalunya i els escàndols de corrupció estan afectant l'economia espanyola. “És clarament un factor d'una elevada importància política, però no podem comentar l'impacte d'aquests factors per a les previsions econòmiques”, es va excusar Moscovici.

L'ajustament del sector de la construcció a l'Estat ja “sembla ser a prop del seu punt d'inflexió” i hi podria haver “alguna lleugera remuntada, en concret per a la inversió residencial”, assegura Brussel·les. “El creixement continuarà depenent de la demanda domèstica” i les exportacions només hi contribueixen “lleugerament”, afegeix. La millora de l'ocupació “s'intensificarà” els pròxims anys, gràcies a la “moderació salarial” i als increments “només lleugers” dels costos laborals unitaris.

LES XIFRES


1,1
per cent
creixerà l'economia alemanya l'any que ve, mentre França ho farà un 0,7%.

22,2
per cent
serà la taxa d'atur espanyola d'aquí a dos anys, després de reduir-se menys del previst inicialment.

No poden pagar la calefacció


Un de cada quatre europeus (més de 122 milions de persones) estan en risc de caure en la pobresa i l'exclusió social, segons va fer públic ahir Eurostat. I Brussel·les veu especialment preocupant la situació a Espanya: només Grècia, Romania, Bulgària i Lituània estan patint més les conseqüències socials de la crisi. A l'Estat, gairebé tretze milions de persones es troben en risc de pobresa i exclusió, tot i rebre ajudes socials. I tres milions d'aquests ni tan sols no es poden permetre encendre la calefacció i fer servir la rentadora i el telèfon, menjar carn o peix dia sí dia no o pagar-se una setmana de vacances fora de casa. Espanya també és líder a Europa, només després de Grècia i Croàcia, en nombre de llars amb els seus membres a l'atur o que treballen menys del 20% del temps.
Darrera actualització ( Dimecres, 5 de novembre del 2014 02:00 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/792499-fre-a-leuforia-de-rajoy.html?cca=1