divendres, 14 de novembre del 2014

Els fiscals catalans paren els peus a la Fiscalia General de l’Estat

14/11/2014

CONSULTA 9-N

Sis dels nou fiscals del TSJC no accepten l’esborrany de querella preparat pel fiscal general


Nerea Rodríguez


Eduardo Torres-Dulce, fiscal general de l'Estat espanyol.


Els fiscals del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han parat els peus a la Fiscalia General de l’Estat. Sis dels nou fiscals del TSJC s’han oposat a l’esborrany de querella que el fiscal de l’Estat volia presentar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i alguns membres del seu govern per haver posat les urnes el 9 de novembre. Però el govern espanyol no contempla cap altre possibilitat que no sigui interposar la querella, segons publica avui ‘La Vanguardia’.

El motiu de les discrepàncies és que els fiscals catalans no creien que hi hagués suficient matèria penal per sustentar els delictes que es proposaven, que eren usurpació de funcions, prevaricació i desobediència.


El primer va quedar descartat. La prevaricació era difícil de sostenir, perquè no hi ha resolucions escrites i a més existeix jurisprudència del Tribunal Suprem que tendeix a descartar-la. I la desobediència es va considerar complicada, perquè es tracta d'un acte polític, i els sis discrepants opinen que no s'ha de portar al terreny del dret penal.

La intenció de la Fiscalia de Catalunya és continuar amb el procés, d'acord amb les instruccions de la Fiscalia General de l'Estat, però fer-ho amb garanties que pot prosperar i no trobar-se amb que del TSJC la rebutja. Per ara, el criteri és que la querella s’interposi només contra el president Mas i la vicepresidenta Joana Ortega únicament per desobediència. La Fiscalia General controlarà la redacció final, però per les discrepàncies amb els fiscals de Catalunya, ha volgut que siguin aquests els que portin endavant la querella.

Segons el mateix diari, tot indica que fins a la setmana que ve no hi haurà una decisió definitiva.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/11/els_fiscals_catalans_paren_els_peus_a_la_fiscalia_general_de_l_estat_104557.php