dilluns, 27 d’octubre del 2014

Última hora : L'Estat, decidit a impugnar el 9-N "en els pròxims dies"

27/10/2014

CONSULTA 9-N

El govern espanyol espera l'informe de l'Advocacia de l'Estat per aclarir la via, i no descarta la judicial


Xavier Lladó

El ministre de Injustícia Rafael Català (Europa Press)


El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat aquest dilluns que "en els pròxims dies" el govern espanyol decidirà sobre la impugnació de la nova consulta del 9-N després que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha encarregat un informe als serveis jurídics de l'Estat sobre els passos que està fent la Generalitat.

Catalá, que ha clausurat unes jornades sobre la Llei Concursal celebrades al Ministeri d'Economia, ha assenyalat que després que el Tribunal Constitucional decretés la suspensió de la consulta, segueixen produint-se actuacions per part del govern català que l'Advocacia General de l'Estat està estudiant "per valorar, en el seu cas, la impugnació".


"Estem valorant la situació. Hem tingut informació de petició de locals en centres públics o les comunicacions a funcionaris perquè col·laborin el dia 9 de novembre per la celebració de la consulta. Són aquesta mena de fets els que s'estan estudiant. Es mira la rellevància jurídica i, si és el cas, l'alternativa d'impugnació, però això es decidirà en els pròxims dies", ha explicat.

En preguntar si en cas que l'Advocacia de l'Estat apreciï aquesta il·legalitat es recorrerà davant el TC, el ministre ha indicat que les impugnacions poden ser "de molt diversa índole". Així, ha recordat que el govern espanyol ja ha presentat una impugnació davant el Constitucional per la llei de Consultes i el decret de convocatòria del primer 9-N, però poden haver-hi també actuacions davant els jutjats contenciosos administratius.

"Depenen de la naturalesa d'aquestes actuacions. Amb l'informe de l'Advocacia de l'Estat decidirem quina és la impugnació que correspon, si s'escau", ha declarat. Ha afegit que si el que pretén el president de la Generalitat, Artur Mas, és "equivalent al que el TC ha declarat suspès, seria una paradoxa".

En aquest sentit, el ministre de Justícia ha subratllat que el Govern català "no pot convocar una consulta equivalent a la que s'ha declarat suspesa en aquest moment". Segons ha insistit, aquesta és l'anàlisi que està pendent de la valoració jurídica i l'aportació d'informacions.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/l_estat_decidit_a_impugnar_el_9-n_en_els_proxims_dies_104093.php