divendres, 10 d’octubre del 2014

Primeres crítiques de França a l'enrocament de Rajoy contra el 9-N

09/10/2014

CONSULTA 9-N

La revista econòmica La Tribune afirma que l'estratègia del president espanyol amb Catalunya "sembla cada dia més un fracàs"


Lluís Bou







La revista La Tribune, una de les publicacions econòmiques més influents de França, ha fet una dura crítica a la política del president espanyol, Mariano Rajoy, respecte a la consulta catalana. Segons La Tribune, "l'estratègia de Mariano Rajoy sembla cada cop més un fracàs". I assegura que "no és pas segur" que sigui una bona notícia per a Madrid que no se celebri la consulta del 9-N. Són les primeres crítiques que arriben de França contra l'enrocament del govern espanyol.


Segons La Tribune, hores d'ara no se sap del cert si el 9-N es podrà celebrar la consulta, perquè el govern català i l'espanyol tenen parers enfrontats. Recorda que la darrera opció serien unes eleccions plebiscitàries, amb la negociació de la independència com a punt central del programa dels sobiranistes. 
 
"Mas considera un cas extrem aquesta opció [B] i precisa que encara no hi ha consens entre els partits catalans en aquest punt. Però és un fet que l'opció està sobre la taula. Per a Madrid és inquietant, perquè es trobaria llavors davant un govern català "de combat". L'estratègia de Mariano Rajoy sembla doncs cada cop més un fracàs. La negativa de Madrid de seguir la via escocesa es podria entendre tenint en compte el pes de Catalunya en l'economia espanyola. Però recordem que la consulta del 9 de novembre no era un referendum sobre la independència. Es tractava de donar un mandat al govern de Barcelona per impulsar una modificació de la Constitució espanyola. Era doncs, en cas de Sí -només en aquest cas- una porta oberta a la negociació", apunta fent més una interpretació jurídica que no pas política.
 
No dubta a preguntar-se qui es radicalitza més. Madrid o Catalunya?. Si es veta la via dialogant del 9-N, per a la revista francesa tot serà molt més dur i una dificultat afegida per a l'Estat. "La negativa per principi de Madrid té el risc de conduir a una radicalització de les posicions catalanes. El perill seria un bloqueig de la situació català perllongat. Potser el president del govern espanyol considera que així hi ha una manera de tancar el cas. Però tenint en compte les expectatives de la majoria dels catalans sobre el tema (58% d'ells estaria a favor de la independència), seria molt arriscat, tot i que, de moment, una deriva violenta sembla absolutament descartada", assenyala.



http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/primeres_critiques_de_franca_a_l_enrocament_de_rajoy_contra_el_9-n_103704.php