dijous, 9 d’octubre del 2014

Mas a 'The New York Times': "L'únic pla és votar el 9-N"

09/10/2014

CONSULTA

El president diu en una entrevista al diari nord-americà que "qui lluita pot guanyar o perdre, però qui no lluita ja ha perdut"


Bernat Vilaró



Portada del NY Times, 8 d'octubre de 2014



El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat que "l'únic pla és votar el 9-N", en una entrevista que publica avui 'The New York Times', justament quan queda un mes exacte per la data en la qual la ciutadania de Catalunya està convocada a votar. "Tindré en compte tots els camins legals possibles que ens portaran a aquest punt", afegeix Mas.

L'escenari de les plebiscitàries

El president català detalla al rotatiu nord-americà que CDC ha acordat amb altres formacions pro-consulta de provar "una altra manera" per esquivar l'oposició de l'Estat espanyol a la consulta, sense donar-ne més pistes. Això sí, sentencia que les plebiscitàries són només una tercera opció, i que "no hi ha pla B". D'aquesta manera, Mas ha assegurat que "unes plebiscitàries només es poden fer si tots els partits del pacte hi estan d'acord".


Segons explica el 'The New York Times', l'escenari de les plebiscitàries és una opció que Mas "guarda dins d'un calaix" i que "només s'obrirà si hi ha consens entre les forces pro-independència, i per ara aquest consens no existeix". En l'entrevista, el rotatiu detalla que Mas "no té previst dimitir si no es pot celebrar al consulta en la data prevista. Però això seria un fort cop per ell".

El líder de l'executiu català diu en l'entrevista que "no arrosegaré el país a una crisi constitucional si la consulta és considerada il·legal", i insisteix que la seva posició ha esdevingut insostenible a causa del rebuig del president espanyol, Mariano Rajoy, que s'ha negat a parlar-ne "fins i tot després del referèndum fracassat sobre la independència d'Escòcia del mes passat".

"Qui no lluita ja ha perdut"

"Ja no crec més en aquest Estat espanyol dels segles XIX i XX, amb qui hem intentat d'encaixar i no ho hem aconseguit", manifesta en l'entrevista, abans d'etzibar que "Rajoy ha creat un clima d'hosilitat institucional". "Qui lluita pot guanyar o perdre, però qui no lluita ja ha perdut", conclou el president català.





http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/mas_al_the_new_york_times_l_unic_pla_es_votar_el_9-n_103674.php