dissabte, 25 d’octubre del 2014

France 24: "El divorci entre Catalunya i Espanya mai no havia estat tan pròxim"

25/10/2014

CONSULTA 9-N

La televisió francesa emet el reportatge "Catalogne, la rebelle espagnole"




Carme Forcadell i Muriel Casals


La televisió francesa ‘France 24’ ho veu clar: "El divorci entre Catalunya i Espanya mai no havia estat tan pròxim". Així ho assegura en el reportatge titulat ‘Catalunya, la rebel espanyola’, on explica que el 9 de novembre, els catalans “s’havien de pronunciar en un referèndum sobre la independència. Però la votació va ser anul·lada per decisió de la justícia després d’un recurs del govern conservador de Mariano Rajoy”.

El reportatge de la cadena francesa destaca però que “una consulta simbòlica encara es manté”, i es pregunta “per què la poderosa insisteix a emancipar-se de Madrid?” ‘France 24’ explica també que quan el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar el desembre del 2013 la seva intenció de celebrar un referèndum sobre l'autodeterminació, “Espanya es prepara per viure una de les seves majors crisis institucionals des del final de la dictadura”.


A més, la televisió francesa destaca que “fins i tot el Barça dóna suport públicament a la consulta”. Els periodistes de ‘France 24’ s’han desplaçat a Catalunya per d'entendre el procés sobiranista i perquè “els catalans se senten diferents dels altres espanyols”. Així, explica que “els catalans tenen una forta tradició cultural, el seu propi folklore i també el seu propi idioma”.

El reportatge deixa clar que “el català és una prioritat en molts sectors de la societat: govern, empreses.. Però Catalunya és també una de les regions més riques d'Espanya, que produeix una cinquena part del PIB d'Espanya”. ‘France 24’ explica que “la majoria de les persones que vam conèixer van expressar el seu orgull de ser català i el seu desig d'alliberar-se ràpidament de la tutela de Madrid”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/france_24_el_divorci_entre_catalunya_i_espanya_mai_no_havia_estat_tan_proxim_104055.php