dissabte, 20 de setembre del 2014

The New York Times: "Espanya s'equivocarà si denega el vot a Catalunya"

20/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

L’editorialista Roger Cohen assegura que "una Escòcia independent no era una idea menys inconcebible que la d’una Catalunya independent"


Nerea Rodríguez


Portada d'avui del 'The New York Times'


L’influent diari nord-americà de ‘The New York Times’ ha publicat un article on parla del No a la independència d’Escòcia i del procés català. Roger Cohen, un dels editorialistes del rotatiu, té clar que “Espanya cometria un error si nega a Catalunya un vot similar al que ha fet Escòcia”. La unió només pot ser un clam legítim si està preparada per provar la seva força a les urnes. La independència d'Escòcia hauria fet estralls durant un temps, però una Escòcia independent no era una idea menys inconcebible que la d’una Catalunya independent”.

L’autor destaca que “Escòcia no vol anar sola. Però tampoc vol continuar igual. Cameron haurà de complir la seva promesa d'una major descentralització del poder a Escòcia, i per a altres àrees de la
Gran Bretanya, si respecta aquest resultat”. Segons Cohen, “la tecnologia és una gran facilitadora. Ara pot portar la democràcia a la gent, una mica a la manera de la ciutat-Estat d'Atenes fa 2.500 anys. Aquest ha de ser el futur de la democràcia”.

Alhora, assegura que “Escòcia ha donat una lliçó important a Cameron. És la cantonada més pro-europea de la Gran Bretanya”, i recorda que aquest s’ha compromès a, si es reelegit, fer un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE. “És hora de declarar sense ambigüitats que les mateixes qualitats que han prevalgut a Escòcia -seny, interès econòmic, tolerància, obertura, diversitat i ecumenisme cultural- són també una qüestió irrefutable per la Gran Bretanya a Europa”, conclou.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/the_new_york_times_espanya_s_equivocara_si_denega_el_vot_a_catalunya_103209.php