dimecres, 3 de setembre del 2014

Reunió amb Pedro Sánchez ; Mas reitera davant Sánchez la voluntat de celebrar la consulta

03/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El líder del PSOE es reuneix amb el president de la Generalitat i es mostra contrari al 9 de novembre: "Votar aprofundeix la divisió i la confrontació"


Nerea Rodríguez

Artur Mas i Pedro Sánchez


El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha reunit avui durant dues hores al Palau de la Generalitat amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Durant la trobada, els dos dirigents han parlat sobre la situació política a Catalunya i Espanya i, en concret, sobre el procés sobiranista i la consulta prevista pel 9 de novembre. En relació a la votació prevista per d’aquí poc més de dos mesos, Mas ha reiterat davant el líder dels socialistes la seva voluntat que els catalans puguin anar a les urnes el mes de novembre per decidir el futur de Catalunya, tot i que Sánchez s’hi ha oposat.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha comparegut en roda de premsa després de la reunió entre Mas i Sánchez, i ha valorat la trobada com a “cordial”, i ha volgut deixar clar que “des de Catalunya només es planteja poder votar, i això ha de ser possible”. El també conseller de la presidència ha explicat, a més, que “en aquest país ja s’ha votat, com amb l’Estatut, tot i que s’ho van carregar després. La idea de votar ho hauria de presidir tot, fos quina fos la proposta”.

Homs ha aprofitat per recordar que “som els dipositaris d’un acord majoritari en el Parlament que ve avalat per les urnes, i això no és administrable en tres trobades o consideracions”. Segons el portaveu del govern, Mas li ha explicat a Sánchez que “som on som després de moltes propostes que ha fet Catalunya, i venim d’una història on la constant dels governs espanyols ha estat enganyar a Catalunya, i l’últim gran engany és l’operació de l’Estatut”.

"Votar aprofundeix la divisió"








Artur Mas i Pedro Sánchez durant la reunió al Palau de la Generalitat




Per la seva banda, Sánchez, que també ha parlat en roda de premsa, ha dit que “estem tots en una cruïlla gens fàcil, que s’ha de superar amb voluntat i lideratge polític”. A més, ha manifestat que “els catalans porten decidint fa 35 anys. En els països democràtics el dret a decidir és precisament la llei. Les lleis es canvien d’acord amb la llei. Hem de decidir entre tots, perquè portem molts anys vivint junts”.

El líder del PSOE també ha avisat que “cap governant té dret a infringir la llei ni a obligar a decidir als ciutadans entre dues identitats”. Per aquest motiu, ha considerat que “la tensió ha de ser resolta a través del diàleg, i no de votacions que aprofundeixen en la divisió i la confrontació social”. Sánchez ha presentat a Mas “una solució constructiva, oberta i viable: reformar la Constitució espanyola, en una direcció federal que reconegui la singularitat catalana”.

Finalment, ha valorat que “una immensa majoria de la societat catalana no desitja un país diferent ni una societat fracturada”. Han estat necessàries tres preguntes de periodistes diferents perquè Sánchez respongués si creu que Catalunya és o no una nació, però no ha volgut respondre explícitament a la pregunta i només s'ha limitat a dir que s'ajusta als termes de la Constitució.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/mas_reitera_davant_sanchez_la_voluntat_de_celebrar_la_consulta_102788.php