divendres, 5 de setembre del 2014

La gran coalició espanyolista fracassa només començar

05/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, rebutja la proposta assegurant que cal "refer ponts i no crear fronts"


Xavier Lladó


La secretària gral Ultra Nacional del PP, María Dolores Cospedal Garcia (EFE)


La gran coalició espanyolista que ha proposat avui la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha fracassat només començar. Cospedal ha demanat una coalició a PSC, Unió, Ciutadans i UPyD per garantir "la integritat d'Espanya i de Catalunya" avui durant la inauguració de la conferència política del Partit Popular de Catalunya a Barcelona. Poques hores després els partits interpel·lats l'han rebutjada.

Al PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, ha estat explícit. En un tuit ha assegurat: "A Sánchez Camacho i Cospedal que demanen una coalició contra el sobiranisme cal respondre que és hora de refer ponts i no de crear fronts".

Unió també s'ha expressat. El líder dels democristians, Josep Antoni Duran i Lleida, ha piulat que tant Cospedal plantejant aquesta "entesa" unionista com Camacho instant-lo a "parlar" sobre un "nou centre" polític, demostren que "continuen sense entendre res!". I en un segon tuit ha afegit: "No saben la diferència entre un ou i una castanya".


Des d'Unió també ha replicat Cospedal el vicesecretari general d'UDC, Toni Font. Ha afirmat que CDC i Unió comparteixen "el compromís electoral de fer una consulta emparada en la legalitat", per la qual cosa "Cospedal es pot estalviar la invitació a UDC". Ha dit que el PP hauria d'oferir a Catalunya un "esforç de comprensió i de respecte".

Qui no ha rebutjat explícitament aquesta gran coalició és Ciutadans. El seu president, Albert Rivera, ha recordat que el seu partit ja va oferir a un pacte entre els partits que rebutgen la consulta per fer front al sobiranista i que encara no ha rebut resposta. "Fa un any vaig fer una petició de pacte entre partits constitucionalistes a Mariano Rajoy i encara espero la resposta", ha explicat. De fet, C's ha mostrat en diverses ocasions la predisposició a formar una coalició amb PP i PSC que configuri un futur govern a Catalunya.

L'únic partit que encara no ha valorat la proposta és UPyD. Aquesta setmana, la portaveu del partit, Rosa Díez, es va reunir amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui li va traslladar que "no està sol" en la defensa de la unitat d'Espanya.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/la_gran_coalicio_espanyolista_fracassa_nomes_comencar_102847.php