dimarts, 23 de setembre del 2014

Gallardón dimiteix . Crisi al govern espanyol a les portes que Mas convoqui la consulta del 9-N

23/09/2014

LLEI AVORTAMENT

Gallardón dimiteix com a ministre de Justícia després de la retirada de la llei d'avortament. D'ell depèn l'aparell jurídic de l'Estat


 Lluís Bou


El ministre de Justícia espanyol, el popular Alberto Ruiz-Gallardón


Crisi al govern espanyol poques hores abans que el president Artur Mas convoqui la consulta del 9 de novembre. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha presentat aquesta tarda la seva dimissió després que l'executiu ha retirat la seva llei de l'avortament. El fet té una gran repercussió en aquest moments, perquè Gallardón és qui comandava l'aparell jurídic de l'Estat contra la consulta. D'ell depèn la relació amb la Justícia, i amb els fiscals, i l'advocacia de l'Estat.

Res no variarà a llarg termini, però l'Estat afrontarà la convocatòria de la consulta catalana en un moment de confusió, molt visible fins i tot a nivell internacional. Mostra que no controla l'agenda, i això sempre té un cost en política. El president espanyol, Mariano Rajoy, a sobre haurà d'afrontar la crisi quan aquest vespre marxa de viatge oficial a la Xina.


L'enfilall d'esdeveniments ha agafat per sorpresa tot l'aparell de l'Estat, que es pensava que Mas convocaria la consulta divendres passat després de l'aprovació de la llei de consultes. Al Madrid polític hi ha molt nerviosisme per l'escenari polític d'aquesta segona meitat d'octubre, segons apunten els observadors.

En la retirada de la llei de l'avortament, que pretenia endurir els actuals requisits, hi ha influït el fet que una part del PP va acollir amb malestar la iniciativa de Gallardón. Rajoy no ha volgut crear més fronts de conflicte, tampoc amb el PSOE, quan ja té obert el de Catalunya, i ha pagat el preu de desautoritzar Gallardón. El ministre de Justícia ha anunciat la seva retirada en una roda de premsa que ha convocat aquesta tarda. En un intent d'esmorteir l'impacte de la seva renúncia hores abans el ministre ha advertit que "està tot absolutament preparat" per donar una resposta judicial des del govern espanyol a la llei de consultes.

Gallardón ha precisat que fa setmanes ja va comunicar a Rajoy la seva voluntat de plegar, i que avui ho han acabat de concretar. A més de dimitir de ministre, també renunciarà a l'escó de diputat i deixarà la política. Gallardón havia estat abans alcalde de Madrid.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/crisi_al_govern_espanyol_a_les_portes_que_mas_convoqui_la_consulta_del_9-n_103294.php


1 comentari :

Anònim ha dit...

Molt be Gallardón...aixo si que es un abort.